latinica  ћирилица
24/04/2017 |  15:37 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Elektrokrajina proslavlja 70 godina postojanja (VIDEO)

Elektrokrajina proslavlja 70 godina postojanja. Električnom energijom snabdijevaju 18 opština i dva grada. Trenutno se u Srpskoj gradi 14 manjih hidro-elektrana.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Energetika je najvažniji stub razvoja Republike Srpske, ne samo u dosadašnjih 70 godina, nego i u godinama koje dolaze - poruka je sa Akademije.

Proizvodnja električne energije, gasa i pare prošle godine imala je rast od 23,5 odsto u odnosu na 2015. godinu, dok je i ove godine zabilježena stopa rasta.

Generalni direktor Elektrokrajine Seka Kuzmanović rekla je da će naredni period obilježiti liberalizacija domaćeg tržišta električnom energijom.

- Uprkos tim izazovima, Elektrokrajina je odlučna u namjeri da zadrži vodeću ulogu u distribuciji i snabdijevanju električnom energijom na tržištu Republiku Srpske - istakla je Kuzmanovićeva.

Elektrokrajina snabdijeva električnom energijom oko 48 odsto potrošača u Srpskoj. Strategija razvoja energetike do 2030. godine predviđa investiranje 11,5 milijardi KM, od kojih je do sada realizovano oko tri.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da Elektrokrajina trenutno realizuje veliki projekat u vrijednosti od 15 miliona evra, čime će značajno biti rekonstruisana postojeća elektromreža u distributivnom segmentu.

U Elektrokrajini radi 1800 ljudi. Prije svečane akademije u Kulturnom centru Banski dvor otvorena je izložba arhivskih dokumenata i eksponata iz istorijata "Elektrokrajine", te života i djela Nikole Tesle.