latinica  ћирилица
24/04/2017 |  21:25 ⇒ 21:28 | Autor: RTRS

Bijeljina: Održani koncerti svjetskih virtuoza na harmonici

Ukrajinski i ruski umjetnici na harmonici Vladimir Murza i Јurij Šiškin održali su večeras u Bijeljini koncerte u okviru Devetog međunarodnog festivala "Dani harmonike".
Bijeljina:"Dani harmonike" - Foto: SRNA
Bijeljina:"Dani harmonike"Foto: SRNA

Organizator festivala, direktor Muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Ugljevika Slaviša Perić rekao je da je učešće više od 300 takmičara iz 12 zemalja pokazalo da festival ima visoku reputaciju u inostranstvu.

"Na festivalu smo pružili priliku mladim učenicima da se usavršavaju uz najeminentnija imena iz oblasti harmonike u svijetu, a svake godine održavamo master klasove istaknutih pedagoga koji predaju na renomiranim svjetskim muzičkim akademijama", rekao je Perić novinarima.

Najpriznatiji svjetski izvođač na harmonici Јurij Šiškin iz Rusije rekao je da publika u Republici Srpskoj sluša harmoniku srcem.

"Ljubitelji harmonike u Ugljeviku, Bijeljini i Republici Srpskoj osjećaju me kao muzičara. Ključno je pitanje čime publika sluša harmoniku - ušima ili srcem, a ovdje nas slušaju srcem", rekao je Šiškin.

On kaže da sa festivala nosi pozitivne utiske što se tiče druženja i razmjene iskustava.

Ukrajinski umjetnik Vladimir Murza rekao da je prisustvovao na svih devet festivala, te da vjeruje da će jubilarni deseti naredne godine biti bolji nego svi predhodni.

"Vjerujem da će se naredni festival istaći po broju učesnika i kvalitetu takmičara", rekao je Murza.

Šiškin je jedan od najvećih umjetnika na harmonici dugmetari. Osvojio je mnogobrojne nagrade na međunarodnim takmičenjima, a u periodu od devet godina učestvovao je na deset takmičenja i osvojio prvu nagradu na njih sedam.

Murza, koji radi kao profesor na Muzičkoj akademiji "A.V. Neždanova" u Odesi,
poznat je u krugovima profesionalnih muzičara, ali i ljubitelja muzike po mnogobrojnim nastupima u prestižnim koncertnim salama u svijetu.

Solista je Odeske filharmonije, a od 1997. godine i nosilac počasnog zvanja zaslužni umjetnik Ukrajine.

Deveti međunarodni festival "Dani harmonike" završiće se sutra koncertom Vladimira Murze u Centru lepih umetnosti "Gvarnerius" u Beogradu.

Izvor: SRNA