latinica  ћирилица
24/04/2017 |  21:27 ⇒ 21:29 | Autor: RTRS

U Bijeljini počeo prvi Festival lutkarstva i video-prezentacije knjige

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini večeras je počeo prvi festival lutkarstva i video-prezentacije knjige "Lutvid fest".
Bijeljina: "Lutvid fest" - Foto: SRNA
Bijeljina: "Lutvid fest"Foto: SRNA

Direktor Biblioteke Јovan Cvjetković rekao je novinarima da je Festival prvi put organizovan u ovoj ustanovi kulture, a da se održava u okviru obilježavanja Svjetskog dana knjige.

"Za pet dana, koliko Festival traje, projekcijama video-prezentacije knjige i lutkarskim predstavama, predstaviće se učenici četiri gradske osnovne škole", naveo je Cvjetković.

On je istakao da su knjige izvučene žrijebom, te da su učenici sa svojim nastavnicima napisali scenario i šest mjeseci radili na njemu pod nadzorom profesionalnog lutkara Bogdana Simića.

"Ono čime smo se vodili pripremajući lutkarski festival jeste popularizacija knjige i čitanja. Pošto naša biblioteka ima najviše članova u Republici Srpskoj i BiH, odlučili smo da i dalje radimo na popularizaciji knjige i čitanja", naglasio je Cvjetković i dodao da je bijeljinska Biblioteka na kraju prošle godine zabilježila 8.000 registrovanih čitalaca i 146.000 posjetilaca.

Cvjetković je istakao da će prilikom glasanja za "Nagradu publike" u okviru Festivala, pravo glasa imati samo članovi Biblioteke.

"Oni mogu da glasaju svaki dan od 15.00 do 20.00 časova", rekao je Cvjetković.

Osim ove nagrade, predviđene su nagrada za najbolju predstavu, najbolji scenario, scenografiju i najbolju lutku.

Cvjetković kaže da je stručni žiri već pregledao sve video-trejlere, video-prezentacije knjiga i donio odluku koja će biti prezentovana u petak, 28. aprila.

"I za ovaj vid takmičenja, video-prezentacije, predviđeni su posebna plaketa i nagrada", naveo je Cvjetković i dodao da je posao na pripremi "Lutvid festa" počeo prije godinu dana.

Predsjednik stručnog žirija Festivala Bogdan Simić istakao je da su učesnici "Lutvid festa" apsolutni amateri u ovom poslu, te da bi večerašnja publika trebalo da ima na umu da su predstave nastale iz velike ljubavi prema umjetnosti, ali i uz odricanja.

"Predstave koje ćemo vidjeti u naredna četiri dana su rezultat velike ljubavi, razdraganosti, interesa za ovu vrstu posla", naglasio je Simić koji dolazi iz Lutkarskog pozorišta "Cvrčak" iz Ugljevika.

Publici su se večeras predstavili učenici Osnovne škole "Knez Ivo od Semberije" predstavom po motivima iz knjige "Zoe, devojčica sa vrha solitera" Ane Đokić Pongrašić.

Knjigu "Čudesna lutka Taijoko san" Boška Lomovića predstaviće učenici Osnovne škole "Vuk Karadžić", "Martina velika zagonetna avantura" Uroša Petrovića tema je učenika Osnovne škole "Sveti Sava", dok će knjigu "Sudbina jednog Čarlija" Aleksandra Popovića predstaviti učenici Osnovne škole "Јovan Dučić".

Izvor: SRNA