latinica  ћирилица
24/04/2017 |  22:15 ⇒ 25/04/2017 | 12:49 | Autor: RTRS

Pale: Promovisan dokumentarni film RTRS-a "Pofalići" (VIDEO)

Dokumentarni film "Pofalići" novinara i urednika RTRS-a Snježana Lalovića promovisan je u Kulturnom centru u Palama.
Pale: Promovisan dokumentarni film RTRS-a "Pofalići" - Foto: RTRS
Pale: Promovisan dokumentarni film RTRS-a "Pofalići"Foto: RTRS

Autentični svjedoci jednog od prvih masovnih zločina nad sarajevskim Srbima, koji se u Pofalićima dogodio 16. maja 1992. godine, uzburkali su emocije prisutnih i sa distance od 25 godina podsjetili su na jasne namjere muslimanskog političkog i vojnog rukovodstva, etnički čisto Sarajevo i BiH.

Zločin u Pofalićima odnio je stotine života, mada broj nikada nije preciziran, jer su mnogi Srbi s početka rata tražili utočište u većinski srpskim Pofalićima. Mnogi se i danas vode kao nestali.

Autor filma "Pofalići" Snježan Lalović rekao je da je danas malo filmova koji govore o ovakvim stravičnim zločinima.

- Filmovi poput "Pofalića" nalaze se u Јugoslovenskoj kinoteci i ostaće tamo u arhivu kao jedno svjedočanstvo, o kojem će se neko nekad interesovati. Naši filmovi koji govore o zločinima počinjenim nad Srbima namaju baš veliki "prolaz", pogotovo na zapadu. Istina ostaje onakva kakva je bila plasirana od 1992. do 1995. godine - kaže Lalović.

On ističe da nije bilo lako snimiti ovakav film, jer je to značilo buđenje emocija i sjećanja na gnusni zločin nad sarajevskim Srbima.

- Trebalo je opet podsjetiti ljude na pogrom koji su preživjeli, ljude koji su izgubili svoje najmilije ili ih čak ni dan-danas nisu pronašli - rekao je Lalović.