latinica  ћирилица
25/04/2017 |  09:25 ⇒ 11:50 | Autor: RTRS

Јagnjeće meso prvi proizvod Srbije za izvoz u Kinu

Prvi proizvod koji će biti izvezen iz Srbije u Kinu biće jagnjeće meso, zatim goveđe, pa svinjsko meso,a onda mlijeko i proizvodi od mlijeka, izjavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.
Meso - Foto: RTRS
MesoFoto: RTRS

On je gostujući na RTS-u kazao da će i suva šljiva biti među prvima na listi proizvoda za izvoz u Kinu, a da je sa kineskim partnerima napravljen dogovor i za izvoz kukuruza i šećerne repe.

Narodna Republika Kina zainteresovana je za uvoz 500.000 tona goveđeg mesa godišnje, a Srbija je spremna da ispuni sve uslove koje zahtijevaju kineski standardi, kako bi se što prije počelo sa ovim poslovima. Brojne kineske kompanije zainteresovane su da ulažu u srpsku poljoprivredu.

Ovo je rečeno prilikom posjete delegacije Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin i ministra u Generalnoj upravi, DŽi Šupinga, koje je ugostio predsjednik države Tomislav Nikolić. Predsjednik Nikolić, razgovarao je o izvozu srpskih poljopirvrednih proizvoda u Kinu.

- Ovaj projekat je velika poslovna šansa za našu zemlju i da će Srbija, čim Generalna uprava završi svoj rad i uvjeri se da naši proizvodi zadovoljavaju traženi kvalitet, biti spremna da započne izvoz mesa u NR Kinu - istakao je predsjednik Nikolić.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije i predstavnici Generalne uprave potpisali su juče Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti davanja garancija za bezbjednost prehrambenih proizvoda namijenjenih za uvoz i izvoz. Sporazum su parafirali ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i ministar DŽi Šuping.

- To je krovni dokument koji će omogućiti Srbiji da izvozi meso, mlijeko, mlječne proizvode, kukuruz, šećernu repu i suve šljive u Kinu - kazao je Nedimović. - Dobićemo mogućnost da stvaramo stručne radne grupe, po različitim oblastima, kako bismo što prije riješili probleme oko izvoza mesa. Ujedno je potpisan i Protokol koji se tiče razmjene naučnih informacija oko bolesti kvrgave kože krava.

Prema riječima Nedimovića, sporazum u vezi sa nodularnim dermatitom donijeće prostor da automatski poslije sagledavanja čitavog stanja, od strane zajedničke radne grupe, možemo da stavimo naše sertifikate u pogon i samim tim počne izvoz goveđeg mesa. Uz postojeće kompanije iz Srbije, koje trenutno žele da izvoze na prostor Kine, ima i nekoliko kineskih investitora koji su zainteresovani da investiraju u sektor prehrambene industrije Srbije. Tačnije u sektor mlijeka i mesa.

- Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre odnose, koji su trenutno na najvišem nivou, i potpisivanje dokumenata veoma je značajno da se osigura bezbjednost hrane, jer je to neophodan uslov da bi se ona brže našla na tržištu Kine - objasnio je Šuping.

-Srbija je prošle godine proizvela 400.000 tona mesa. Od toga, kako kaže Branislav Gulan, član odbora SANU, za selo svinjskog mesa oko 320.000, a junetine svega 75.000, što je najmanje od kad postoji Srbija.

- Naša zemlja ni za sto godina ne može da ostvari proizvodnju od 500.000 tona junećeg mesa za izvoz - naglasio je Gulan. - Trenutno u tovu imamo između 15.000 i 20.000 junadi. Nemamo više od toga.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti