latinica  ћирилица
25/04/2017 |  10:39 | Autor: RTRS

Gradovi u bici za smanjenje zagađenja i čistiji vazduh

Oslo, London i Amsterdam su prvi među velikim gradovima koji uz pomoć savremenih tehnologija pokušavaju da eliminišu štetne gasove iz saobraćaja i njihov doprinos efektu staklene bašte, pokazuju rezultati novog istraživanja.
Amsterdam - Foto: ilustracija
AmsterdamFoto: ilustracija

Evropski gradovi zauzimaju osam od prvih deset pozicija, a među njima su još Tokio i Seul. Listu od 35 gradova sastavio je nezavisni Centar za ekonomska i poslovna istraživanja /CEBR/ iz Londona uz sponzorstvo proizvođača čipova "Kualkoma".

"Oslo će biti prvi grad u svijetu sa rješenjem za nultu emisiju gasova iz saobraćaja", navodi se u izvještaju. CEBR je uzeo u obzir postojeće politike i planove o promovisanju "zelenijeg" saobraćaja.

Metro, tramvaji i autobusi u glavnom gradu Norveške već sada većim dijelom koriste za pogon vodonik i električnu energiju. Norveška je, takođe, zemlja sa najvišim procentom električnih automobila.

Oslo planira da značajno ograniči ulazak automobila u gradski centar.

Drugoplasirani je London, čiji se stanovnici dosta oslanjaju na javni prevoz, a ne na lične automobile, zbog čega spadaju među energetski najefikasnije stanovnike velikih gradova.

London želi da umanji emisije štetnih gasova na 60 odsto nivoa iz 1990. godine do 2025. godine, a gradske vlasti zbog toga promovišu upotrebu električnih automobila i korištenje zajedničkih bicikla, navodi se u izvještaju.

Trećeplasirani Amsterdam učinio je više od svih ostalih gradova u pogledu promovisanja vožnje bicikla radi smanjenja emisija gasova koji doprinose zagrijavanju.

CEBR je u sastavljanju indeksa uračunao 20 faktora, poput emisija ugljen-dioksida, stepena zagušenja ulica, javnih investicija u infrastrukturu, zelenih površina, stanica za punjenje baterija električnih vozila, podsticaja za zelena putovanja i posvećenosti gradskih vlasti politici smanjenja emisija.

Izvor: SRNA-Rojters