latinica  ћирилица
25/04/2017 |  11:04 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

FBiH: Veterani blokirali pojedine granične prelaze; Parlament neće razmatrati rezoluciju

Klub poslanika HDZ 1990 u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH tražio je da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti rezolucija o boračkim pravima koju traži Savjet branilaca FBiH, ali nisu dobili potrebnu većinu.
Protest demobilisanih veterana u FBiH (foto: A. Bajriž/Avaz) -
Protest demobilisanih veterana u FBiH (foto: A. Bajriž/Avaz)

Ismet Osmanović, šef Kluba SDA rekao je da ta stranka neće podržati uvrštavanje na dnevni red rezolucije o braniteljima/borcima, jer se o njoj nisu izjasnila parlamentarna tijela. To je podržao i šef Kluba HDZ-a Јozo Bagarić, uz obrazloženje da tu rezoluciju nisu razmatrala nadležna tijela HNS-a.

Za stavljanje rezolucije na dnevni red glasalo je 29 poslanika, 48 je bilo suzdržanih i troje protiv.

Јedan dio ratnih veterana danas protestuje ispred zgrade Parlamenta FBiH, a veterani iz HNK su danas blokirali dva granična prelaza kao vid upozorenja.

Ukoliko se usvoji rezolucija o braniteljima/borcima, za sprovođenje svih njihovih zahtjeva potrebno je obezbijediti dodatnih 200 miliona KM na godišnjem nivou u budžetu Vlade FBiH.

Prethodno je Edin Mušić, predsjednik udruženja "Zaboravljeni branitelji", rekao da su nezadovoljni ratni veterani blokirali granične prelaze gdje ulazi roba.

On je istakao da će blokada trajati sve dok se ne usvoji rezolucija branitelja/boraca u parlamentu Federacije BiH, jer su se vladajuće stranke pisanim putem založile da će usvojiti rezoluciju.

Veterani su poručili da će istrajati u svojim zahtjevima.

Istovremeno, nezadovoljni bivši borci, okupljeni ispred zgrade parlamenta FBiH, poručili gsu rađanima da oni nisu krivi i da je sva odgovornost na delegatima Predstavničkog doma parlamenta FBiH od kojih traže da poštuju ono što su se dogovorili.

Traže usvajanje rezolucije o veteranima u parlamentu FBiH, te izradu zakona o jedinstvenom registru pripadnika Oružanih snaga FBiH i objavu popisa korisnika prava. Njihov osnovni zahtjev je da bivši borci dobiju po šest KM za svaki mjesec učešća na prvoj borbenoj liniji i da se napravi novi registar veterana.

Izvor: Agencije