latinica  ћирилица
25/04/2017 |  11:16 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

U Bijeljini počeo 3. festival srednjoškolskih predstava "Udahni kulturu" (VIDEO)

U Bijeljini je sinoć počeo 3. festival srednjoškolskih predstava "Udahni kulturu" na kojem će se publici predstaviti škole iz Bijeljine, Јanje i Zvornika. U Centru za kulturu "Semberija" Festival su otvorili učenici Srednje stručne škole iz Јanje.
Festival u Bijeljini - Foto: RTRS
Festival u BijeljiniFoto: RTRS

Predstavom "Sednica nastavničkog veća", autora Dušana Kovačevića, predstavili su se učenici dramske sekcije Srednje stručne škole iz Јanje. U ulozi profesora dobro su se snašli, savladali tremu od prvog izlaska pred publiku i nagrađeni su ovacijama publike. 

"Јa u ovoj predstavi igram pedagogicu, uloga nije teška, pronašla sam se u tom liku", kaže Tamara Mitrović, učenica prvog razreda.

"Prvi put mi je da glumim i nastupam. Trema jeste, normalno, posebno kada vidim publiku skupljaju se roditelji, porodica svi", govori učenik Mihajlo Rikić, dok Anastasija Ostojić, takođe učenica prvog razreda dodaje: "Glumim neku mlađu profesoricu koja je zainteresovana za ljubav, za flert i mogu vam reći da je zanimljivo što se nalazim u ulozi profesora jer imam priliku da iskarikiram neke njihove osobine".

Predstavu su pripremali pola godine. Bilo je teško, kažu, uskladiti probe i redovnu nastavu. Radili su i vikendom i trud se isplatio.

"Mi smo, prije svega, dramska sekcija, nikakvo amatersko pozorište i izabrali smo tekst koji će zabaviti i nas i publiku, a pritom povezati profesora i učenike, jer će ovom prilikom moći da se identifikuju sa nama", izjavila je Milica Marić, profesorica srpskog jezika u Srednjoj stručnoj školi u Јanji.

Večeras, bijeljinskoj publici predstaviće se učenici Poljoprivredne i medicinske škole iz Bijeljine predstavom "Život bez početka", za koju su pisali tekst učenici ove škole.

Naredne večeri je predstava učenika Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" iz Zvornika, a posljednje festivalske večeri nastupiće učenici Gimnazije "Filip Višnjić" iz Bijeljine koji će izvesti predstavu "Pola-pola", autorke Milene Bogovac.