latinica  ћирилица
25/04/2017 |  12:29 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

"Trgopromet" iz Dervente ide u stečaj

Okružni privredni sud u Doboju pokrenuće stečaj trgovačkog preduzeća "Trgopromet" iz Dervente, jer se na današnjem ispitnom ročištu nisu stekli uslovi za sprovođenje likvidacionog postupka, izjavio je nakon ročišta Boris Novković, pravni zastupnik malih akcionara ovog preduzeća, nekadašnjeg Dioničkog društva "Bosna".
Derventa (foto: Turistička organizacija opštine Derventa) -
Derventa (foto: Turistička organizacija opštine Derventa)

Novković je novinarima rekao da ukupna potraživanja stečajnih povjerilaca iznose oko 4.200.000 KM, da se nad ovim preduzećem vodi više postupaka, da mali akcionari nisu izbrisani iz registra, te da trenutno ne može dati više informacija o ovom slučaju.

Predsjednik Skupštine nekada trgovačkog preduzeća DD "Bosna", sada "Trgopromet", Rabija Bogojević tvrdi da je "Trgopromet" nastao na brisanju "Bosne" kriminalnim putem, te da posjeduju validnu dokumentaciju koja to i dokazuje.

Ona kaže da se radnici bore za svoju imovinu, da u vlasništvu imaju više od 60 odsto sadašnjeg "Trgoprometa", te da nema suda koji će im to oteti.

"Deset godina tužba stoji, šeta se od Osnovnog suda u Doboju, Okružnog privrednog suda u Doboju, pa se vraća u Derventu i sada se otvara likvidacioni postupak. To je očito smišljeno da se otme, ali mi radnici nećemo odustati jer je to naša imovina", poručiča je Bogojevićeva.

Milenko Đurđević, koji je 20 godina radio kao vozač u ovoj firmi, kaže da su posjedovali više od 20 vozila kojih danas nema uknjiženih kao imovina.

Više od 50 predstavnika Udruženja malih akcionara radnika-dioničara danas se okupilo pred Okružnim privrednim sudom čekajući odluku o pokretanju likvidacionog ili stečajnog postupka.

Iz Udruženja tvrde da je "Bosna" krajem ratne 1992. godine nezakonito preimenovana u "Trgopromet" Derventa, tako što je sva pokretna i nepokretna imovina prenesena na "Trgopromet".

Interni dioničari, bivši radnici i mali akcionari "Bosne" su prije rata postali vlasnici 68 odsto kapitala preduzeća, radi čega pred sudom u Derventi vode dugogodišnji spor protiv "Trgoprometa" Derventa, Investiciono-ravojne banke Republike Srpske, Direkcije za privatizaciju Srpske, Akcijskog fonda Republike Srpske i Fonda za restituciju Republike Srpske.

Preduzeće je bilo vlasnik 105 objekata, od čega je najveći broj bio u centru grada, dok su ostali bili u centrima mjesnih zajednica u opštini Derventa.

Izvor: Srna