latinica  ћирилица
25/04/2017 |  15:35 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Vukovi kod Višegrada zaklali stado ovaca (VIDEO)

Mještani sela Loznica u okolini Višegrada su u velikom problemu. Već nekoliko dana strahuju da će im vukovi koji silaze sa okolnih planinskih visova Tare, u potrazi za hranom, ponovo ući u torove.
Vukovi zaklali ovce - Foto: RTRS
Vukovi zaklali ovceFoto: RTRS

Ovo nije prvi put da vukovi na području višegradske opštine na granici sa Srbijom prave veliku štetu stočarima - a to najbolje zna porodica Đurić koja je u jednoj noći ostala bez cijelog stada ovaca.  Pričinjena šteta za njih je velika. Vukovi su zaklali u toku noći stado od devet ovaca.

"Nezaposleni sam borac prve kategorije i nemam zaposlenje. Vratio sam se 1992.godine, radio sam u Sloveniji. Ovo mi je jedini prihod, jer živim sam", kaže Želimir Đurić.

Predstavnici lokalne vlasti procijenili su štetu na oko 1.500 maraka. Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević ističe da će opština učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne i nadoknadi materijalnu štetu.

U višegradskom lovačkom udruženju ističu da su zbog Zakona o lovstvu koji štiti vukove kao ugroženu vrstu, nemoćni da zaštite mještane od štetočina.

"Što se tiče neke hajke,zasad ne možemo napraviti ništa.Vidjećemo ako se ponovi neki slučaj u narednom periodu da zamolimo resorno ministarstvo i Lovački savez da organizuju hajku. Mada ne bi bilo poželjno da se ta hajka pravi zato što su sada srne bremenite, divlje svinje su se oprasile, i već je to pomjeranje životnih uslova za ostalu divljač", kaže Vladan Nikitović, predsjednik Lovačkog udruženja Višegrad.

Zbog pojave vukova, lovci pozivaju stočare na dodatni oprez, da maksimalno zaštite ovce i goveda. Poručuju da se nekada za odstrijeljenog vuka dobijala nagrada od 200 maraka, a sada lovci za odstrijeljenu štetočinu plaćaju 750 maraka.