latinica  ћирилица
25/04/2017 |  16:22 | Autor: RTRS

Sarajevo: Predstavljen regionalni program lokalne demokratije

U Sarajevu je danas zvanično predstavljen Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu, kao nova 10 miliona evra vrijedna inicijativa EU i UNDP-a.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Ovaj projekat, koji će sa 8,5 miliona evra da finansira EU, a sa 1,5 milion evra UNDP i jedinice lokalne samouprave, realizovaće organizacije civilnog društva, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, biće proveden u 50 gradova i opština u Srbiji, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i samoproglašenom Kosovu.

Od ove do 2020. godine biće realizovano 200 projekata od kojih će koristi imati 38.000 građana.

Cilj ReLOaD programa je jačanje partnerstva lokalnih vlasti i civilnog društva na zapadnom Balkanu širenjem uspješnog modela transparentnog projektnog finansiranja organizacija civilnog društva iz opštinskih budžeta, usmjerenog ka većem građanskom učešću u procesima donošenja odluka i unapređenju nivoa pružanja usluga u lokalnim zajednicama.

Šef Sektora civilnog društva i socijalne inkluzije Generalne direkcije za politiku susjedstva i proširenje pri Evropskoj komisiji Liselot Isakson izjavila je medijima da je glavna zamisao da lokalne vlasti više angažuju civilno društvo u njihovim svakodnevnim aktivnostima i da bolje usmjeravaju sredstva prema organizacijama civilnog društva.

"U ovom programu su sve strane na dobitku jer će lokalne vlasti steći više znanja saradnjom sa civilnim društvom, a civilno društvo će biti više uključeno u donošenje odluka", istakla je Isakson.

Predstavnik Ministarstva pravde BiH Goran Kučera smatra da je ovaj projekat jedan od najboljih pokazatelja kako Evropska komisija efektivno može da finansira projekte u BiH.

"Od 2009. do 2016. godine bilo je 290 projekata organizacija civilnog društva na lokalnom nivou koje je provelo 280 organizacija civilnog društva u saradnji sa 40 lokalnih organa vlasti", naveo je Kučera.

Direktor organizacije "Vesta" Amra Selesković rekla je da se jedinicama lokalne samouprave i organizacijama civilnog društva u regionu pruža jedinstvena prilika da unaprijede svoju saradnju.

"Organizacije civilnog društva treba da kreiraju projekte koji su na bazi realnih potreba marginalizovanih grupa u zajednici, jer će tako uspjeti da se nametnu jedinicama lokalne uprave kao realni partneri", istakla je Seleskovićeva.

Regionalni menadžer ReLOaD projekta Samir Omerefendić iz UNDP-a rekao je da se ovim projektom želi postići to da opštine i gradovi sredstva namijenjena za organizacije civilnog društva dijele u skladu sa stvarnim potrebama građana da bi oni dobijali što bolje usluge.

Izvor: SRNA