latinica  ћирилица
25/04/2017 |  16:57 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

U manastiru Klisina služena liturgija sa 12 sveštenika OS BiH (VIDEO)

U manastiru Klisina u selu Ništavci kod Prijedora, episkop bihaćko-petrovački Atanasije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju, uz 12 sveštenika Oružanih snaga BiH.
Liturgija - Foto: RTRS
LiturgijaFoto: RTRS

U manastiru posvećenom Svetoj velikomučenici Marini, u narodu poznatijoj pod nazivom Ognjena Marija, pravoslavno vojno sveštenstvo, njih 12, sastalo se sa episkopom bihaćko-petrovački Atanasijem.

Uloga pravoslavnih sveštenika u OS BiH je višestruka, prije svega očuvanje duhovnosti i snage pravoslavnih vojnika.

"Osim što se brinemo o duhovnom stanju čovjeka u sistemu odbrane,  vojni sveštenici imaju i humanitarne obaveze", ističe Milorad Milinković, nastojatelj Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva u Ministarstvu odbrane i Oružanih snaga BiH .

Ovakve službe i sastanci vojnog sveštenstva s episkopom, organizuju se najmanje dva puta godišnje. Crkva i vojska su najstarije, najčvršće, najistrajnije, najčasnije i neotuđive institucije srpskog naroda, poručio je episkop bihaćko-petrovački Atanasije.

"Naša vojska uvijek je uvijek bila patriotska i uvijek je posvećena odbrani otačastva, odbrani bližnjih, čuvanju bližnjih, tako da pravoslavni vojnik treba da oličava i uveličava one najuzvišenije jevađeljske vrline. Upravo tim vrlinama preporučujem vojnim sveštenicima da uče one kojima služe", rekao je vladika Atanasije.

Manastir Klisina u eparhiji Bihaćko – petrovačkoj zauzima posebno mjesto među vjernicima, koji ovdje pronalaze duševni mir i utjehu.

Vjernici dolaze iz svih krajeva Srpske, nerijetko i iz inostranstva. U krugu manastira izgrađena je crkva, ali predstoji još radova, kao što je izrada ikonostasa i prestolnih ikona.

Manastir Klisina danas je jedno od najznačajnijih duhovnih središta pravoslavnih vjernika na sjeverozapadu Republike Srpske.