latinica  ћирилица
25/04/2017 |  18:51 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Okončano saslušanje svjedoka odbrane na suđenju Oriću i Muhiću (VIDEO)

Iskazom Omera Delića, okončano je saslušanje svjedoka odbrane Nasera Orića i Sabahudina Muhića zbog ubistva tri srpska zarobljenika u selima oko Srebrenice. Prije završnih riječi, predstoje još materijalni dokazi, te “dokazi replike” koje je najavilo Tužilaštvo BiH. Kao i ostali svjedoci odbrane – uglavnom Orićevi i Muhićevi saborci - i Delić je u sudnici kontradiktorno odgovarao ili tvrdnje bazirao na izjavama drugih, čijih se imena nije mogao sjetiti.
Naser Orić - Foto: AFP
Naser OrićFoto: AFP

Na klupi za svjedoke smjenjivali su se sa samo jednim ciljem – da optuženog zločinca Orića amnestiraju od odgovornosti za svirepo ubistvo sudije Slobodana Ilića u Zalazju, Mitra Savića u Kunjercu, a u Lolićima zajedno sa Muhićem – Milutina Miloševića.

Njih 15-ak, orkestrirano je tvrdilo da zaštićeni svjedok O1 – inače očevidac likvidacija, u Orićevoj vojsci i nije bio. I zaista, status borca mu je oduzet, ali simptomatično, tek u decembru 2015. godine, tri mjeseca nakon što je optužnica potvrđena - ili u vrijeme kada je savjetničku funkciju u Federalnom ministarstvu boraca obavljao upravo optuženi Orić.

Instruisano su govorili i kako Orić i Muhić, u zauzimanju pomenutih srpskih sela uopšte nisu učestvovali. Da je tako, neki poput Fadila Salihovića životom su se kleli, a drugi poput Delića danas neuvjerljivo uvjeravali kako se Orić iz Srebrenice nije mogao ni probiti do Lolića i Konjević polja.

(Da li je postojala komunikacija između Srebrenice i Konjević polja u tom periodu?)

"Nije postojala niti je mogla postojati zato što je tu liniju držala srpska strana i nije bilo teoretske šanse da imamo komunikaciju".

Što Naser sa vojnicima, a pojedinci među njima odlikovani su zbog zasluga upravo u Lolićima, navodno nije mogao, jeste malo kasnije sam Delić. Neočekivano otkrio je i trasu. Tvrdio je i kako je Milutin Milošević poginuo u borbi, na tenku. Smrt nije vidio. Pričali mu drugi, ali njihovih se imena nije mogao sjetiti. Slično je ranije i sam Orić drsko uvjeravao. Obdukcioni nalaz patologa i razbijenu lobanju, imaginarno je pravdao padom žrtve sa transportera i udarcem u kamen. Kako je vezani Milutin iz transportera pucao, takođe je ostalo u sferi imaginarnog. Poput Delića, svjedočio je i Sabahudin Tutundžić. Iz Srebrenice se nije moglo stići ni do Kunjerca, gdje je u decembru iste godine likvidiran Mitar Savić.

Kratkog pamćenja bio je Tutundžić kad je postavljeno pitanje o njegovoj vojnoj knjižici. Kao i Alija Muškić koji je navodno bio angažovan u Civilnoj zaštiti. S kim? Ko mu je bio komandir? Gdje im je bilo sjedište? - odgovore nije znao.

I DŽemail Bećirović je “svjedočio” kako je, bez Orićeve pomoći, sa 100-ak slabo naoružanih seljana zaustavljao i razbijao kolone srpskih oklopnjaka i krcatih vojnih kamiona. Optuženi srebrenički gazija nije bio ni na mjestu likvidacije sudije Slobodana Ilića. Bar tako tvrde njegovi instruisani saborci, koji ipak nisu mogli da se dogovore ko je Ilićev egzekutor. Davno preminuli Zulfo Tursunović ili nečiji metak ispaljen u grupu srpskih vojnika u bijegu. Svim ovim bestijalnostima treba dodati prijetnje i ucjene svjedocima tužilaštva, pa i porodici zaštićenog svjedoka O1, te psihijatrijsko vještačenje Ibrana Mustafića i neuspio pokušaj njegove eliminacije sa klupe za svjedoke.

Na potezu je Sudsko vijeće i predsjedavjaući Šaban Maksumić.