latinica  ћирилица
25/04/2017 |  19:26 ⇒ 19:30 | Autor: RTRS

Profesor Barišić: Karamarko je bio saradnik Udbe

Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka i bivši šef odsjeka Službe državne bezbjednosti u Zagrebu od 1980. do 1990. rekao je da su istinite izjave Јosipa Manolića da je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio saradnik Udbe.
 - Foto: jutarnji.hr
Foto: jutarnji.hr

Dodao je i da o njegovu 'vrbovanju' treba postojati trag u dokumentaciji bivših bezbjednosnih službi.

Na ročištu na zagrebačkom Opšinskom krivičnom sudu gdje Karamarko tuži Manolića za klevetu zbog tvrdnji da je bio "sadarnik Udbe" Barišić je izjavio da ima neposredna saznanja o sadržaju Manolićevih tvrdnji jer je "kao operativni radnik SDB-a bio neposredno uključen u postupanju u okviru grupne operativne obrade naziva 'Trs', a koja se u kontinuitetu odvijala od 1981. do 1990."

Prema njegovim riječima, nosilac te obrade bili su centri SDB-a Zagreb i Split, a svrha operativne gupne obrade 'Trs' bila je kontolisanje žarišta tzv. neprijateljske djelatnosti "koja se manifestirala u vidu aktivnosti određenih vjerskih zajednica" i u "svrhu identifikacije nosilca tih djelatnosti".

Istaknuo je i da su pojedini ljudi koji su bili obuhvaćeni tom obradom kasnije bili pripremani za saradnju sa Službom državne bezbjednosti.

"U dokumentaciji o grupnoj obradi nema direktne tvrdnje da je privatni tužilac (Tomislav Karamarko) doušnik Udbe, odnosno u okviru naše Službe, ali to se može iščitati iz sadržaja dokumentacije koja se nalazi u arhivima. Dokumentaciju sam ja lično pisao i potpisao pa bi uvid u dosje operativne grupne obrade 'Trs' dao odgovor na sva pitanja. Ne smijem reći u kojem je svojstvu bio privatni tužilac naveden u toj dokumentaciji jer se to sve može utvrditi uvidom u tu dokumentaciju", kazao je Barišić.

Naveo je i da je u konkretnom slučaju Tomislava Karamarka bio da se nastavi "operativno kombiniranje", a taj termin znači da su operativci dobili odobrenje da nastave razgovore izvan službenih prostorija u svrhu pripreme za vrbovanje. "A to je sve bio sastavni dio procesa uspostave saradničkog odnosa u Službi državne bezbjednosti", rekao je Barišić, dodajući da je "s tim procesom" bio upoznat sve dok svu raspoloživu dokumentaciju o tom slučaju nije dao "organima bezbjednosti ЈNA".

Karamarkova obrana međutim tvrdi da Barišić za svoje tvrdnje nije ponudio nijedan dokaz. Istakli su i da Barišić kao svjedok obrane nije ponudio nijedan materijalni niti personalni dokaz. Obrana je u nastavku postupka za svjedoke predložila Stjepana Mesića i Krunislava Olujića, a Karamarkovi advokati Smiljana Reljića i Božu Kovačevića, bivšeg šefa SDB-a u Zagrebu.

Sud je prihvatio ispitivanje Kovačevića, ali i dokazni prijedlog obrane da se pribavi dokumentacija o operaciji 'Trs' čije će se dostavljanje najprije zatražiti od Hrvatskog državnog arhiva, a tek nakon toga će se odlučiti o saslušanju drugih svjedoka.

Iduće ročište zakazano je za početak  juna.

Izvor: Indeks