latinica  ћирилица
25/04/2017 |  19:45 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Specijalni sud za zločine OVK može početi sa radom

Specijalni sud, pred kojim će biti suđeno za zločine koje su počinili pripadnici bivše terorističke Oslobodilačke Vojske Kosova, može da počne sa radom, nakon što će sutra Ustavni sud samoproglašenog Kosova potvrditi ustavnost zakona o njegovom formiranju, izjavio je danas advokat Arijan Koci.
Pripadnici terorističke organizacije OVK na Kosovu - Foto: AFP
Pripadnici terorističke organizacije OVK na KosovuFoto: AFP

Pred sudom u Hagu biće suđeno licima čija je imena u svom izvještaju iz 2011. godine naveo specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti.

Marti je u izvještaju označio predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija kao vođu organizovane grupe koja se, između ostalog, bavila trgovinom ljudskim organima.

Zakonom je precizirano da će se pred Specijalnim sudom suditi pripadnicima bivše OVK za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druge zločine koji su definisani u Krivičnom zakonu samoproglašenog Kosova, a koji su počinjeni u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine.

Specijalni istražitelj Klint Vilijamson objavio je još 29. jula 2014. godine da je istragom utvrđeno da su zločini počinjeni nad Srbima, Romima i pripadnicima drugih manjinskih zajednica, ali i nad Albancima koji su sarađivali sa srpskim vlastima, te Albancima koji su bili politički protivnici rukovodstva OVK.

Pred Specijalnim sudom, uprkos zahtjevima Albanaca, neće biti suđeno Srbima koje su Albanci stavili na spisak lica koja su navodno počinila zločine nad Albancima.

Koci rekao je novinarima da Specijalni sud može da počne da radi sutra i da su političari krivi što će jedan broj Albanaca biti izveden pred taj tribunal, ali će "usljed nedostatka dokaza većina biti oslobođena".

"Kosovo će nakon početka rada Specijalnog suda početi da diše. Biće uklonjen veliki teret", tvrdi Koci.

On nije želio "da nagađa" o mogućoj odgovornosti pojedinaca iz rukovodstva bivše OVK.

Izvor: Srna