latinica  ћирилица
25/04/2017 |  20:15 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Sedmočlana porodica Šiljegović uz pomoć komšija sagradila kuću (VIDEO)

Nakon dugo godina, provedenih u skučenoj vikendici, Prijedorčani Tanja i Milivoj Šiljegović, roditelji petoro djece, konačno su pokrili kuću koju su, gradili uz pomoć komšija.
Kuća Šiljegovića - Foto: RTRS
Kuća ŠiljegovićaFoto: RTRS

"Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna“, priča je porodice Šiljegović iz prijedorskih Miljakovaca. Tanja i Milivoj, roditelji četiri kćerke i sina godinama žive u neuslovnoj vikendici na obali Sane. Odatle su i udali jednu kćerku. Zaposlen je samo Milivoj. Radi kao konobar, a kada završi smjenu ide u šumu, da izvlači drva. Kaže, kada je počeo da gradi kuću, imao je samo dobru volju.

"Najbitnija je volja, ako čovjek nema volje, ne može ništa", kaže Milivoj.

Tako su Šiljegovići izgradili kuću koju su nedavno pokrili. Bilo je i donacija i komšijske podrške, iako nikada ništa nisu tražili.

"Bitno je zdravlje, neka su mi djeca živa i zdrava i mi bismo se izborili i u tako maloj kući. Kako kažu - kuća nije tijesna kada čeljad nije bijesna. Uspjeli smo, izveli smo djecu na put, postali smo baka i deda, kćerka nam se udala, imamo unuka od tri mjeseca", priča Tanja.

Milivoj priča da na kući treba još mnogo raditi. Bar, kako kaže, donji sprat pa da se presele.

Iako svi nisu htjeli pred kameru, najmlađi Šiljegovići, uzorni su đaci i uspješni sportisti, a tome svjedoče brojne osvojene medalje, koje se ne mogu prebrojati.

Njihova najveća želja je da se majka vrati na posao u prijedorsku bolnicu gdje je radila kao spremačica do isteka ugovora.

"Smatram da kao majka petoro djece to zaslužujem", ističe Tanja.

Ona je upisala i prekvalifikaciju te uskoro postaje medicinska sestra. Novu kuću potrebno je opremiti, ali ona kaže, sve će lako, ako bude sreće da se zaposli. Šiljegovići se nadaju da će krsnu slavu - Đurđevdan dočekati u novoj kući.