latinica  ћирилица
25/04/2017 |  22:42 | Autor: RTRS

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio Nacrt zakona o doprinosima

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH večeras je usvojio Nacrt zakona o doprinosima kojim bi trebalo da budu pojednostavljeni obračun i plaćanje doprinosa, kvalitetniji nadzor i jačanje finansijske discipline.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamenta FBiHFoto: RTRS

Ako Nacrt zakona o doprinosima podrži i Dom naroda na sjednici zakazanoj za četvrtak, 27. april, biće upućen u javnu raspravu od 60 dana, prenose federalni mediji.

Osnovni cilj usvajanja ovog akta je da, uz nižu zbirnu stopu doprinosa i proširenje osnovice za obračun doprinosa bude smanjena rigidnost sistema doprinosa u FBiH u odnosu na zemlje u okruženju i Evropi.

S tim u vezi, Vlada se opredijelila da podrži stopu od 33 odsto i da se toliko proširi osnovica koja će donijeti toliko prihoda koliko imaju i sada vanbudžetski fondovi.

Osnovni princip je da se smanje doprinosi na bruto plate koji su, prema sadašnjem zakonu, 41,5 odsto.

Osnovica za obračun doprinosa proširena je, osim na plate i na naknade za topli obrok, prevoz i regres.

"Zakon stvara pravnu osnovu za efikasnije evidentiranje, naplatu i kontrolu svih doprinosa za obvezna osiguranja, te za usaglašavanje obuhvata primanja na koja se plaćaju doprinosi i usaglašavanje zbirne stope na cijeloj teritoriji BiH", smatraju u Vladi FBiH.

Odlukom o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između BiH i Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj /IBRD/ za Projekat podrške zapošljavanju, završen je današnji rad dvodnevne sjednice Predstavničkog doma.

Sjednica će biti nastavljena sutra u 10.00 časova kada će se poslanici izjasniti o ostalim tačkama dnevnog reda ove sjednice, kao i o nekim tačkama sa prethodne nedovršene, među kojima su Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, te izmjene Zakona o radu.

Izvor: SRNA