latinica  ћирилица
26/04/2017 |  09:22 | Autor: RTRS

Albansko državljanstvo Haradinaju ne utiče na izručenje

Davanje državljanstva Albanije Ramušu Haradinaju, nekadašnjem vođi tzv. OVK, koga Srbija traži od Francuske zbog ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, ne može da utiče na odluku francuskog suda o njegovom izručenju, rekao je profesor na beogradskom Pravnom fakultetu Milan Škulić.
Ramuš Haradinaj u sudnici u Kolmaru - Foto: AFP
Ramuš Haradinaj u sudnici u KolmaruFoto: AFP

- To je jedna vrsta političke manipulacije i političke provokacije, bez ikakvog pravnog efekta. Јer, pravno gledano, to što je Haradinaj dobio državljanstvo Albanije, ne može biti od uticaja na odluku suda u Kolmaru. Ako neko očekuje efekat od toga, onda je neznalica - rekao je Škulić za Politiku.

On navodi da, možda, neko u Albaniji računa na to da bi Haradinaja, ako bude izručen Srbiji, što bi bilo pravično, kao albanskog državljanina u srpskom pritvoru obilazili predstavnici albanske diplomatije u Beogradu.

Navodeći da Francuska odlučuje o zahtjevu za izručenjem na bazi dokaza koje je Srbija podnijela, Škulić je istakao da državljavstvo tu uopšte nije od značaja.

On kaže da bi to bilo od značaja samo da je Haradinaj državljanin Francuske, a da ga Albanija krivično goni.

- Takođe, ako bi dvije ili više država tražile ekstradiciju, onda se uzima i državljanstvo u obzir kada se odlučuje kojoj državi će se dati, ali ni tada to nije ključni argument - dodao je Škulić.

Srpski zakonik, naveo je on, primjenjuje se na svakog ko je učinio krivično djelo i Francuska može izručiti Haradinaja Srbiji, bez obriza na to čiji je on državljanin.

Prije dva dana albanski predsjednik Bujar Nišani potpisao je dekret, kojim se nekadašnjem vođi terorističke OVK-a i njegovoj supruzi dodjeljuje albansko državljanstvo.

Odluka o zahtjevu Srbije za izručenjem Ramuša Haradinaja očekuje se sutra u Apelacionom sudu u francuskom gradu Kolmaru, nakon dva odgađanja.

U slučaju saglasnosti da se Haradinaj izruči Srbiji, on može da uloži žalbu na tu odluku Vrhovnom kasacionom sudu Francuske, dok konačnu odluku o izručenju donosi francuska Vlada.

Haradinaj je sinoć poručio da je zahtjev Srbije za njegovo izručenje direktan poziv na rat.

Izvor: SRNA