latinica  ћирилица
26/04/2017 |  09:59 ⇒ 11:25 | Autor: RTRS

Najskuplji film u istoriji Indije koštaće 140 milona evra

Dvodjelni film, originalnog naziva "Randamoozham", sa veteranom Mohanlalom u glavnoj ulozi, koštaće oko 140 miliona evra. Glavni finansijer projekta je milijarder BR Šeti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Najskuplji film u istoriji Indije - Foto: Wikipedia
Najskuplji film u istoriji IndijeFoto: Wikipedia

"Randamoozham" je adaptacija istoimenog romana indijskog autora i scenariste Vasudevana Naira. Roman je, zapravo, reinterperatcija pjesničkog epa "Mahabharate" iz perspektive Bhime, drugog princa Pandava. Film će biti sniman na engleskom, tamilskom i jezicima hindi, malajalam, kanada i telugu.

"Mahabharata je ep svih epova. Vjerujem da ovaj film ne samo da će postaviti globalne standarde već da će repozicionirati Indiju i njenu snagu u mitološkom pripovjedanju. Uvjeren sam da će film biti preveden na preko 100 jezika i doprijeti do tri milijarde ljudi širom svijeta", istakao je Šeti u izjavi.

Film će režirati Šrikumar Menon, koji je rekao za "Nju Indija ekspres" da će na filmu raditi umjetnici nagrađeni Oskarima.

- Pregovaramo sa najboljima na svijetu iz filmske branše. Cilj nam je da ovo bude film za globalno tržište - rekao je Menon.

"Mahabharata" je adaptirana za film i TV nekoliko puta do sada. Tokom godina, na malim i velikim ekranima, emitovane su verzije na hindi, telugu i tamilskom, dok je ugledni pozorišni reditelj Piter Bruk 1985. uradio devetočasovnu verziju na engleskom, kasnije pretočenu u mini-seriju. Bruk se prošle godine ponovo vratio "Mahabharate" sa novom adaptacijom pod nazivom ""Battlefield".

Očekuje se da snimanje filma "Randamoozham" počne u septembru sljedeće godine a da prvi dio stigne u bioskope početkom 2020.

Potpuna verzija epa sadrži više od 100.000 stihova, čineći ga dva puta dužim od "Biblije" i sedam puta dužim od "Ilijade" i "Odiseje" zajedno.

Izvor: Guardian / Blic