latinica  ћирилица
26/04/2017 |  10:20 ⇒ 27/04/2017 | 12:06 | Autor: RTRS

Promovisan 30. broj "Argumenata" (VIDEO)

U 30. broju časopisa za društvena i politička pitanja "Argumenti" o bezbjednosnoj situaciji na Balkanu piše general Branko Krga. Navodi da su otvorene četiri krize, i to u Makedoniji, Srbiji, odnosno Kosovu, Crnoj Gori i BiH.
Promocija časopisa Argumenti - Foto: RTRS
Promocija časopisa ArgumentiFoto: RTRS

U novom broju "Argumenata" i o obojenim revolucijama, ali i o pitanjima životne sredine kao novom bezbjednosnom izazovu.

General Branko Krga u tekstu "Neki činioci aktuelne bezbjednosne situacije na Balkanu" istakao je da su, ne slučajno, na Balkanu otvorena četiri žarišta, kaže predstavljajući 30. izdanje Argumenata, glavni urednik, Milan Ljepojević.

- Rezultat toga su globalni odnosi između Rusije i SAD u kontekstu nove američke administracije i čekanja šta će se desiti u tim odnosima. Krga smatra da je za nas najbolje kada su ti odnosi izbalansirani - rekao je Ljepojević.

Senator Republike Srpske Milan Blagojević u svom radu zalaže za uvođenje krivičnopravne zaštite prilikom bilo kakvog pokušaja promjene ustavne nadležnosti i postojanja Republike Srpske, dok su se ruski autori Јelena Ponomarjova i Јevgenij Rjabinin bavili obojenim revolucijama, ističe Ljepojević.

Saša Mićin u svom tekstu "Degradacija životne sredine - novi bezbjednosni izazov" bavio se pitanjem životne sredine sa aspekta bezbjednosti.

- Htio sam dati skroman doprinos upozorenju društvene zajednice na opasnosti koje po ljudski rod stvara neodgovoran odnos prema prirodnom okruženju - kaže Mićin.

Časopis "Argumenti" izlazi već 10 godina u aprilu, avgustu i decembru. Obrađuje teme iz Republike Srpske, BiH, regiona, Evrope, pa i cijelog svijeta. Prednost daju mladim autorima.