latinica  ћирилица
26/04/2017 |  10:45 | Autor: RTRS

Ivanov: Otkloniti pravne i političke prepreke, pa onda mandatar

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov izjavio je, da sve dok ne budu otklonjene pravne i političke prepreke, ne može da dodijeli mandat za sastav nove vlade.
Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije (foto:www.nspm.rs) -
Đorđe Ivanov, predsjednik Makedonije (foto:www.nspm.rs)

Ivanov je rekao da je većina u parlamentu obezbijeđena ucjenama da bude prihvaćena platforma stranaka Albanaca iz Makedonije koja je donesena u Tirani, u kabinetu premijera Albanije.

- Ona prema našem Ustavu i zakonima znači svođenje Makedonije u podređeno stanje i zavisnost od druge države. To je krivično djelo, a kosi se i sa zakletvom koju sam dao kada sam preuzeo funkciju predsjednika da štitim Ustav i zakone. Јa sam odgovoran za suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Makedonije - izjavio je Ivanov.

Ivanov je naglasio da je njegova odluka preventivna, kako se ne bi stvorili još veći problemi.

- Ukoliko ne poštujem Ustav, svako može da otvori pitanje moje odgovornosti kao predsjednika jer nisam ispoštovao zakon. Zato određeni političari, koristeći trenutno stanje u regionu, stvaraju predstave da neko ima nešto lično protiv njih. Ne. Moraju se poštovati Ustav i procedura koja već postoji, jer ako se oni ne poštuju, odluke i vlada koja će biti sastavljena bez poštovanja ustavnih osnova biće nestabilna i osporena - dodao je Ivanov.

Izvor: SRNA