latinica  ћирилица
26/04/2017 |  11:02 | Autor: RTRS

Crnadak učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o holokaustu u Briselu

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je u Briselu na Međunarodnoj konferenciji o holokaustu pod nazivom “Nedovršena pravda: restitucija i sjećanje“.
Brisle: Crnadak holokaustu - konferencija - Foto: RTRS
Brisle: Crnadak holokaustu - konferencijaFoto: RTRS

Crnadak je u obraćanju učesnicima istaknuo da je holokaust najveća tragedija u istoriji čovječanstva i da nam je svima dužnost da se nikada ne prestanemo sjećati i poštovati žrtve ovog zločina bez presedana.

Dodao je da mržnja i netolerancija nažalost i danas postoje i da se samo obrazovanjem mladih generacija može uklonili sljepilo šovinizma i mržnje i spriječiti nove zločine protiv čovječnosti.

Istaknuo je da je svijet koji se temelji na načelima mira, jednakosti i solidarnosti moguć ali samo ako svi zajedno radimo na promociji humanističkih vrijednosti i prosvjećivanju u čemu UN, Evropska unija i različite međunarodne organizacije trebaju igrati važnu ulogu.

Poštovanje žrtava holokausta takođe znači i prisjećanje na sve one koji su imali hrabrosti svrstati se na pravu stranu, spašavanjem svojih jevrejskih komšija ponekad po cijenu vlastitog života. Dosad su 42 osobe iz Bosne i Hercegovine primile priznanje države Izrael – Pravednik među narodima, za spašavanje Јevreja za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Danas, nakon završetka konferencije, Crnadak će sastati sa predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.