latinica  ћирилица
26/04/2017 |  13:06 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Radovi na izgradnji autoputa "9. januar" teku predviđenom dinamikom (VIDEO)

Auto-put "9. januar" koji će povezati Banjaluku i Doboj svakim danom dobija svoj konačan oblik. Urađeno je oko 70 odsto predviđenih radova, a prve najave građevinske sezone koja slijedi, obećavaju. Bude li sve teklo po planu, Srpska će do kraja godine dobiti novih više od 36 kilometara savremenog autoputa.
Izgradnja autoputa - Foto: RTRS
Izgradnja autoputaFoto: RTRS

Građevinska sezona tek predstoji, a prvi slojevi asfalta već su tu-stanje na terenu, kada je riječ o izgradnji autoputa Banjaluka-Prnjavor, obećava. Izgradnja investicije vrijedne 158 miliona eura privodi se kraju.

"Paralelno sa ovim radovima nastavljaju se završni radovi na drugom dijelu trase. Za sada radovi idu predviđenom dinamikom", istakao je Dušan Topić, direktor preduzeća "Autoputevi Republike Srpske".

Uporedo sa autoputem gradi se i Centar za održavanje i kontrolu saobraćaja iz kojeg će nadležni, videonadzorom pratiti dešavanja na ovoj dionici auto puta. Na ovom projektu radi preko 600 radnika, a kada sve bude gotovo od Banjaluke do Doboja stizaće se za 40-ak minuta.

Kada bude izgrađen autoput od Doboja do Sarajeva, istom trasom, od najvećeg grada Srpske do Sarajeva stizaće se za dva sata vožnje.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić, rekao je da do sada orjentaciono odrađeno oko 70 odsto radova predviđenih ugovorom.

Nova građevinska sezona tek slijedi, a bude li teklo sve kako je planirano, jedan dio dionice u dužini od 10 kilometara mogao bi biti pušten u saobraćaj sredinom godine. Završetkom izgradnje dionice autoputa "9. januar" od Banjaluke do Prnjavora, Srpska će moći da se pohvali sa ukupno 110 kilometara autoputeva.