latinica  ћирилица
26/04/2017 |  13:53 ⇒ 16:55 | Autor: RTRS

Slovenija ponovo kupuje Merkator?

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je danas za tamošnje medije, da će njegova vlada u Merkator, kao vanrednog člana uprave, kandidovati iskusnog stručnjaka, a nije isključio ni mogućnost da Slovenija preko fondova ponovo kupi Merkator.
Merkator (ilustracija) -
Merkator (ilustracija)

- U Merkator ćemo poslati stručnjaka i iskusnog menadžera, mislim da smo blizu kadrovskog rješenja za to mjesto - rekao je  Cerar.

Parlament je juče donio zakon koji motiviše zaštitu javnog interesa u Merkatoru koji je prije tri godine prodat Agrokoru Ivice Todorića, nakon što se koncern našao u velikim problemima zbog prezaduženosti.

Tvrdi da je riječ o važnoj sistemskoj kompaniji s obzirom na to da u Sloveniji zapošljava preko 10.000 ljudi i posredno učestvuje u ostvarivanju 10 odsto BDP.

- Smatramo da sadašnja uprava Merkatora može učiniti sve što je dobro za kompaniju, ali potrebna je i odgovarajuća kontrola - obrazložio je Cerar potrebu imenovanja vladinog predstavnika u upravi Merkatora.

Na pitanje koliko je izvjesno da će Slovenija ponovo otkupiti Merkator, Cerar je odgovorio da je to želja mnogih građana  koji se sjećaju kako je to nekada bila "sjajna kompanija".

Neki slovenački mediji navode kako je donošenje Lex Mercatora bio prvi "taktički potez" Cerarove vlade kako bi se s Hrvatskom pokušala dogovoriti kako riješiti pitanje Merkatora u svjetlu krize u Agrokora.

Izvor: Agencije