latinica  ћирилица
26/04/2017 |  15:28 ⇒ 17:12 | Autor: RTRS

Šamac: Radnici fabrike "Bader" stupili u generalni štrajk (VIDEO)

Radnici u proizvodnji u fabrici metalskih konstrukcija "Bader" iz Šamca stupili su danas u generalni štrajk. Od rukovodstva preduzeća traže da im odmah budu isplaćene dvije plate i uplaćeni doprinosi iz prošle i ove godine.
Šamac - štrajk radnika - Foto: RTRS
Šamac - štrajk radnikaFoto: RTRS

Radnici nezadovoljni pregovorima s rukovdstvom, mašine do daljnjeg neće pokretati. Tvrde da su narušena njihova osnovna prava na rad, da im nisu uplaćivani doprinosi, a plate koje kasne više mjeseci-isplaćuju im "na ruke".

"Imali smo tri mjeseca, sad imamo dva-februar i mart, faktički gotovo. Dobili smo skoro januarsku platu i to na ruke, to je zakonski krivično djelo", kaže Marko Popović, predsjednik Sindikata "Bader" Šamac.

Cvijan Tovirac, jedan od radnika "Badera" ističe da je svima u interesu da firma opstane i da radi, ali kako kaže, ne zna odakle da izmiri kreditne obaveze i da preživi sa porodicom.

Vlasnik preduzeća, Bernard Šnajder tvrdi da je riječ o nesporazumu i da radnici treba da se vrate u proizvodnju da bi zaradili novac za plate. Šnajder nije želio da odgovori na pitanje kada će biti isplaćene preostale plate radnicima.

Njemačka kompanija "Bader" u Šamcu posluje 12 godina i zapošljava 49 radnika.