latinica  ћирилица
26/04/2017 |  15:50 | Autor: RTRS

Gradiška: Otvorena izložba slika Slobodana Vidovića

U staroj zgradi Vijećnice u Gradišci danas je otvorena izložba "Rathaus/zero" akademskog slikara Slobodana Vidovića.
Gradiška - Otvorena izložba "Rathaus/zero" - Foto: SRNA
Gradiška - Otvorena izložba "Rathaus/zero"Foto: SRNA

Izložbu je otvorio načelnik opštine Zoran Adžić u prisustvu predstavnika Uneska, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Zavičajnog muzeja Gradiška, te brojnih javnih ustanova i građana.

Adžić je istakao da su, nakon pet godina, otvorena vrata veljelepnog istorijskog objekta Vijećnice u Gradišci, jedine Vijećnice u BiH koja nije rekonstruisana i završena.

"Rekonstrukcija Vijećnice počela je 2006. godine, zaustavljena je 2012. kada su obnovljeni fasada i krov zgrade. A sada počinjemo rekonstrukciju njene unutrašnjosti sa bismo je predali građanima na upotrebu", rekao je Adžić i naveo da je predviđeno da u Vijećnici budu prostorije Narodne biblioteke, Zavičnog muzeja, Likovne galerije i Radio Gradiške.

On je naglasio da je lokalna uprava već izdvojila 50.000 KM za početak obnove i da će u narednom periodu pokušati da, uz pomoć međunarodnih organizacija, obezbijede sredstva za adaptaciju i rekonstrukciju prostora.

Autor izložbe Slobodan Vidović, koji je rodom iz Gradiške, a živi u Banjaluci, rekao je da je ambijent Vijećnice odličan za ovakve izložbe i izrazio nadu da će opština, u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova ili posredstvom evropskih fondacija, dobiti podršku za završetak Vijećnice.

Profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Veso Sovilj rekao je da je Slobodan Vidović sofisticirani umjetnik koji je boravio u Americi i u Parizu i sa sobom donio dah Evrope i svijeta u Gradišku.

Vršilac dužnosti direktora Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović kaže da je ova izložba jedna u nizu manifestacija kojima je obilježen Dan opštine Gradiška - 24. april.

"Ova izložba je najinteresantnija jer smo krenuli u novi projekat obnove zgrade Vijećnice, bisera arhitekture u Gradišci, koja je sagrađena krajem 19. vijeka za vrijeme Austrougarske u pseudomavarskom stilu", naveo je Vujinović.

Izložba će biti otvorena do 15. maja.

Izvor: Srna