latinica  ћирилица
26/04/2017 |  16:42 | Autor: RTRS

Svjedočenja o stradanju Srba u Zalazju

Svjedok Tužilaštva BiH Staka Cvjetinović izjavila je danas u Sudu BiH da je iz priča drugih ljudi saznala da se 12. jula 1992. godine dogodio napad na srebreničko selo Zalazje, kada su neke osobe ubijene, a njih 10 do 12, među kojima i njen muž Ivan, odvedeno u Srebrenicu.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Cvjetinovićeva je na suđenju Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću za ubistva civila srpske nacionalnosti, počinjena u junu i julu 1992. godine na području opština Srebrenica i Bratunac, posvjedočila da joj je više osoba pričalo o dešavanjima u Zalazju, među kojima i Milan Јeremić.

- Milan mi je ispričao da se dogodio napad. Za Ivana je rekao da je bio ranjen. Veljko je rekao da je bio na tavanu i slušao sve što se događalo, da je Naser Orić vikao "Hvatajte ih žive" - navela je Cvjetinovićeva i dodala da su svi sa kojima je pričala rekli isto.

Ona kaže da ima saznanja da je njen suprug viđen u Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Srebrenici, a da joj je komšinica, koja je u međuvremenu preminula, pričala kako su zarobljene više puta krvave kamionom vozili kroz Srebrenicu i da su ih posljednji dan odvezli prema Zalazju.

Cvjetinovićeva je istakla da vjeruje da joj je komšinica rekla istinu, te da je posmrtne ostatke muža pronašla prije tri ili četiri godine "na nekom smeću" prema Zalazju, prenosi Birn.

Odbrana je navela da svjedok u izjavi od oktobra 2005. godine nije spominjao komšinicu, na šta je Cvjetinovićeva rekla da nije smjela da je spominje jer se "plašila zbog komšinice i njene djece".

Svjedok Јelena Vujadinović ispričala je da je 12. jula 1992. godine njen suprug Vaso s drugim osobama zarobljen u Zalazju i da su odvedeni u Srebrenicu. Saznanja o tome, kako je naglasila, ima od preživjelih koji su se krili na tavanu.

Vujadinovićeva kaže da je, kada su komšije počele da se vraćaju, saznala da su osobe iz Zalazja dovedene u Srebrenicu i da su jedno vrijeme bile u SUP-u, te u Opštini u pritvoru. Odbrani je rekla da je čula kako su te osobe bile žive, možda, tri-četiri dana.

Ona je naglasila da posmrtne ostatke supruga nikada nije pronašla.

Za ubistva civila srpske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. godine na području opština Srebrenica i Bratunac osumnjičeni su Izet Arifović, Suad Smajlović i Amir Salihović, bivši pripadnici oružanih snaga Srebrenice koje su djelovale u sastavu takozvane Armije BiH.

Suđenje će biti nastavljeno 10. maja.

Izvor: SRNA