latinica  ћирилица
26/04/2017 |  17:22 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Crnadak-Tajani: Stabilnost Balkana značajna i za Evropu

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani saglasili su se danas da je stabilnost Balkana od ogromnog značaja za cijelu Evropu i da je neophodna intenzivna saradnja, posebno u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, te na rješavanju migrantske krize.
Crnadak-Tajani - Foto: SRNA
Crnadak-TajaniFoto: SRNA

Tokom razgovora u Briselu, Crnadak je rekao da evropska budućnost BiH ima najveći mogući konsenzus u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i sva tri konstitutivna naroda, te da predstavlja jednu od rijetkih tema oko koje su svi u BiH saglasni.
On je izrazio očekivanje da će popunjavanje Upitnika Evropske komisije biti završeno u prvoj polovini godine, te da će biti stvoreni uslovi da se BiH odobri kandidatski status do kraja 2017. godine, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Tajani je potvrdio snažnu podršku Evropskog parlamenta i drugih institucija EU evropskom putu BiH, te izrazio posebno interesovanje za stanje u oblasti medija, slobode govora i borbe protiv korupcije.

Tokom sastanka je dogovoreno da Tajani, na poziv Crnatka, tokom ljeta posjeti BiH.

Izvor: SRNA