latinica  ћирилица
26/04/2017 |  21:01 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Tači nastavlja sa uvredama- odnose Beograda i EU nazvao "odvratnim"

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači nastavio je sa uvredljivim reagovanjima na kritike zvaničnika EU, koji smatraju pretećim njegove izjave o nacionalnom ujedinjenju Albanaca, i nazvao je "odvratnim" kako je on ocijenio "prijateljske odnose zvaničnika EU sa Beogradom".
Hašim Tači (Foto: srbijadanas.com) -
Hašim Tači (Foto: srbijadanas.com)

- Ti prijateljski odnosi zvaničnika EU sa Beogradom i takve izjave veoma su dosadne, odvratne i neprihvatljive za Kosovo, pogotovo zbog neopravdanog kašnjenja u viznoj liberalizaciji sa Kosovom - rekao je Tači, prenosi prištinski list Gazeta ekspres.

Prema njegovim tvrdnjama, "srpski nacionalizam je prijetnja po EU", a "Beograd nastavlja da radi na destabilizaciji regiona i uspostavljanju moćnog uticaja Rusije u Srbiji, uključujući vojne baze i borbene avione 'mig'".

Tači je i sinoć na Fejsbuku birao neprimjerene riječi za navodnu propagandu Srbije o pokušajima stvaranja "Velike Albanije", a EU pozvao da ne potpada pod taj uticaj i da Kosovo tretira kao "nezavisnu i suverenu državu".

Prethodno je u ponedeljak putem te društvene mreže kritikovao reagovanje evropskog komesara Јohanesa Hana na izjave političara Albanaca o promjeni granica na Zapadnom Balkanu, navodeći da to pokazuje kako Evropskoj uniji "nedostaju vođstvo i vizija" u konkretizaciji evropske perspektive za Kosovo.

Han je, poslije razgovara u Briselu sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, poručio da su neprihvatljive i kontraproduktivne izjave pojedinih lidera u regionu kojima prizivaju promjenu granica.

Evropski komesar je izrazio razočaranje zbog "zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu" i upozorio da se takve izjave mogu "obiti o glavu" onima koji ih izgovaraju.

- Želio bih da izrazim svoju razočaranost, čak i iznerviranost, zbog zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu. Takve poruke, koje mogu da se shvate kao miješanje u unutrašnja pitanja susjednih zemalja i prizivaju mijenjanje granica nisu prihvatljive i više su nego kontraproduktivne - naglasio je Han.

Izvor: Tanjug