latinica  ћирилица
27/04/2017 |  08:15 ⇒ 09:58 | Autor: RTRS

Snažna eksplozija u Damasku (VIDEO)

Snažna eksplozija potresla je jutros Damask, za kojom je uslijedio požar u blizini aerodroma u sirijskoj prestonici, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.
Damask eksplozija kod aerodroma - Foto: Screenshot
Damask eksplozija kod aerodromaFoto: Screenshot

Pozivajući se na regionalni obavještajni izvor, Rojters navodi da je izraelska avijacija pogodila magacin oružja libanskog Hezbolaha u blizini aerodroma u Damasku, preko kojeg se redovno isporučuje oružje iz Teherana komercijalnim i vojnim letovima.

Televizija Al-Manar, koja podržava Hezbolah, tvrdi da su eksplozije rezervoara za gorivo i skladišta u blizini međunarodnog aerodroma kod Damaska, najvjerovatnije izazvali vazdušni napadi Izraela.

Televizija navodi da je eksplozija izazvala materijalnu štetu, a da nema žrtava.

Rojters prenosi i navode nekih sirijskih pobunjenika koji su izjavili da je eksplozija zahvatila skladište oružja koje koriste "snage koje podržava Iran" i da se čulo pet eksplozija.

Međunarodni aerodrom u Damasku bio je jedan od najprometnijih prije izbijanja sukoba 2011. Od početka rata u Siriji, većina međunarodnih avio-kompanija otkazala je svoje letove u Damask.

Izraelski ministar: Napad u skladu sa našom politikom

Izraelski ministar zadužen za obavještajne poslove Јisrael Kac, izjavio je za izraelski vojni radio da je jutrošnji napad u Siriji "u potpunosti u skladu sa politikom Izraela da spriječi transfer oružja Hezbolahu", ali nije potvrdio da njegova zemlja stoji iza tog napada kraj aerodroma Damask.

Ni portparol izraelske vojske nije odgovorio na pitanje da li je Izrael umiješan u napad u kome, prema dosadašnjim izvještajima, nema povređenih.

U izvještajima lokalnih medija se navodi da je ciljano skladište oružja kod aerodroma Damask koje koriste vojnici koje podržava Iran.

Kompleks koji je pogođen obuhvata skladišta, hangare za avione i industrijsku zonu, prenijeli su izraelski mediji.

Libanska televizija Al-Manar povezana s Hezbolahom, saveznikom sirijskog predsjednika Bašara al-Asada izvijestila je da je eksplozije koje su potresle Damask izazvalo pet izraelskih vazdušnih udara.

Izvor: Agencije