latinica  ћирилица
27/04/2017 |  08:29 ⇒ 09:18 | Autor: RTRS

Apelacioni sud danas odlučuje o Haradinaju

Apelacioni sud u Kolmaru danas bi trebalo da odluči da li će prihvatiti zahtjev Srbije za izručenje nekadašnjeg vođe terorističke tzv. OVK Ramuša Haradinaja, kojeg srpsko pravosuđe tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine.
Ramuš Haradinaj u sudnici u Kolmaru - Foto: AFP
Ramuš Haradinaj u sudnici u KolmaruFoto: AFP

Odluka o izručenju trebalo bi da bude donesena danas, nakon što je to ranije odgađano tri puta, posljednji put 6. aprila.

U slučaju da bude data saglasnost za izručenje Haradinaja Srbiji, on može da uloži žalbu na tu odluku Vrhovnom kasacionom sudu Francuske, dok konačnu odluku o izručenju donosi francuska Vlada.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji toku 1998. i 1999. godine, a riječ je o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Haradinaj je nedavno dobio i državljanstvo Albanije, ali to, prema ocjeni pravnih stručnjaka, ne može da utiče na odluku francuskog suda o izručenju.

Sam Haradinaj je prije dvije večeri poručio da je zahtjev Srbije za njegovo izručenje direktan poziv na rat.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji pokrenuta je 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i dokazima, koji su proslijeđeni sudu u Kolmaru.

U Haškom tribunalu, Haradinaju je suđeno za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, ali je 2012. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Izvor: SRNA