latinica  ћирилица
27/04/2017 |  09:12 ⇒ 11:58 | Autor: RTRS

Dodik i Vučić iniciraju film o Јasenovcu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić iniciraju film o logoru Јasenovac, koji bi trebalo da rade zvijezde iz Holivuda, piše "Blic".
Јasenovac - Foto: RTRS
ЈasenovacFoto: RTRS

List navodi da su se Dodik i Vučić dogovorili da bi taj film trebalo da se snima u međunarodnoj produkciji, a u toku su pregovori sa jednom od najvećih svjetskih producentskih kuća.

"Predstavnik Vlade Srbije, kojeg je delegirao Vučić, u kontaktu je sa jednim od najpoznatijih producenata današnjice. On je raspoložen da producira film o stradanju Srba, Јevreja i Roma u Јasenovcu", rekao je izvor uključen u pregovore.

Sagovornik lista je rekao je da bi u narednim mjesecima trebalo da budu dogovoreni detalji, te dodao da Vlada Srbije neće finansirati ovaj projekat.

"Riječ je o temi koja će uvek biti aktuelna. Država Srbija bi dala svu neophodnu dokumentaciju i pružila svu neophodnu logističku podršku, a sve ostalo je na producentima", naveo je ovaj izvor.

Odgovarajući na pitanje ko bi trebalo da glumi neke od glavnih uloga, on je rekao da je rano da se o tome govori, budući da je sve i dalje samo ideja.

Srpski istoričar i akademik Vasilije Krestić rekao je da se o Јasenovcu malo ili potpuno pogrešno zna i da bi film trebalo da sadrži naučno utemeljene činjenice.

Istoričar Srđan Cvetković rekao je da je Јasenovac najveće stradanje u istoriji srpskog naroda i da je pravo čudo što do sada nijedan igrani film nije snimljen o tome.

On smatra da bi blokbaster o Јasenovcu imao svjetski odjek kakav je imao film "Šindlerova lista".

Izvor: Srna, Blic