latinica  ћирилица
27/04/2017 |  09:14 ⇒ 09:50 | Autor: RTRS

Podignut nivo aktivnosti zbog turskih agenata

Sve obavještajne službe Srbije podigle su svoje aktivnosti na najviši nivo, poslije otkrića da su turski agenti direktno uključeni u opasni projekat stvaranja "velike Albanije", pišu Večernje novosti.

Obavještajci iz Turske imaju agresivan nastup u rejonu Beograda, raško-polimskoj oblasti (Sandžak) i na jugu Srbije u Preševu i Bujanovcu, opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom, navodi izvor lista.

Ova opsežna agenturna akcija tijesno je povezana sa posljednjim izjavama albanskih političkih prvaka, u kojima traže prekrajanje granica na Balkanu.

- Preduzimamo sve odgovarajuće mjere kako bismo zaštitili cjelovitost i teritorijalni integritet Srbije. Pratimo aktivnosti turske službe i nećemo dozvoliti bilo kakav agresivni postupak - rekao je sagovornik lista.

Predmet njihovog interesovanja su, kako se navodi, lideri Bošnjaka u raškoj oblasti i predstavnici Albanaca u Preševu, a svoj uticaj ostvaruju kroz prodor turskog kapitala u ove oblasti, kao i finansiranjem nevladinog sektora u tim neuralgičnim tačkama.

- Često se njihove aktivnosti svode na klasičnu špijunažu - rekao je sagovornik.

Novosti navode da za sada postoje ozbiljne indicije da je akcija koordinisana preko Turske agencije za saradnju i koordinaciju /TIKA/ i kroz direktne kontakte turskih bezbjednjaka sa albanskim liderima u Preševu i Bujanovcu, kao i na Kosovu i Metohiji.

List saznaje da je koordinaciono tijelo za ostvarivanje velikoalbanskih nacionalnih pretenzija, u kojem su predstavnici Albanaca sa Kosmeta, juga Srbije, Makedonije, Albanije i Crne Gore, posljednjih nedjelja intenziviralo sastanke i komunikaciju i detaljno razrađuju korake koji bi uslijedili poslije zapaljivih izjava albanskih političara Edija Rame, Hašima Tačija i Јonuza Muslijua o prekrajanju granica.

Izvor: SRNA