latinica  ћирилица
27/04/2017 |  09:18 ⇒ 16:16 | Autor: RTRS

Nakon odluke suda: Haradinaj slavi "pobjedu", Vlada Srbije održala hitnu sjednicu

Sud u Kolmaru danas je odlučio da ne izruči bivšeg lidera terorističke tzv. OVK Ramuš Haradanija Srbiji.
Ramuš Haradinaj u sudnici u Kolmaru - Foto: AFP
Ramuš Haradinaj u sudnici u KolmaruFoto: AFP

Haradinaj je izjavio da je "ovo pobjeda Albanaca" i da je on danas slobodan čovjek da se vrati kući. Obratio se svojim pristalicama ispred suda rekavši da je "ova bitka dobijena" i zahvalio im na podršci.

Inače, odluka suda o oslobađanju bivšeg kosovskog premijera je u sudnici dočekana aplauzom.

"Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strazburu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri mjeseca, vrijeme je dragocjeno", rekao je Haradinaj.

Na zahtjev premijera Srbije Aleksandra Vučića održana je vanredna sjednica Vlade. Vučić, ministarka pravde Nela Kuburović i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić će se obratiti medijima u 13.15 u Pres sali Vlade Srbije.

Prije sednice koja je počela u 11 časova, ministar Nebojša Stefanović je rekao novinarima da će odluka suda u Kolmaru biti prva tačka dnevnog reda.

Haradinaj, nekadašnji vođa tzv. OVK, a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj po,ternici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtjev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

Haradinaj je nedjelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KiM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KiM u toku 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopštio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Zašto su evropski mediji prvo javili da će Haradinaj biti izručen

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj oslobođen je na osnovu preinačene odluke, po kojoj je trebalo da bude izručen Srbiji, prenijela je televizija „Prva“.

Odluka je, kako navodi ta televizija pozivajući se na nezvanična saznanja, obrazložena time da bi posljedice izručenja bile veoma teške po Ramuša Haradinaja.

Vijest o prvobitnoj odluci i preinačenju jutros se pojavila na sajtu „Јuronjuza“, ali je zatim povučena.

I „Јuronjuz“ i britanska agencija Rojters su jutros pod oznakom „hitno“ prenijeli informaciju da će Ramuš Haradinaj biti izručen Srbiji.

„Francuski sud je odobrio izručenje bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja Srbiji, gdje je optužen za ratne zločine“, stajalo je u prvobitnoj informaciji koju je „Јuronjuz“ prenio oko 10 časova jutros.

Sat vremena kasnije, „Јuronjuz“ je, takođe pod oznakom „hitno“, korigovao istu vijest.

„Korekcija: Francuski sud je odbio da izruči bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja Srbiji, gdje je optužen za ratne zločine“, navedeno je na sajtu.

Prvobitna vijest je skinuta, ali je ostala u memoriji pametnih telefona kao notifikacija.

Rojters je emitovao taj „fleš“ 10 minuta od početka zasedanja suda, u 9.00 sati, a potom i celu informaciju da će Haradinaj biti izručen Srbiji, da bi nakon nekoliko minuta uslijedila ispravka.

Ispravljenu dužu verziju vijesti britanska agencija je emitovala tek u 9.35.

Drecun: Politička odluka sa užasno lošom porukom Srbima

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun rekao je da je odluka francuskog suda da pusti Ramuša Haradinaja na slobodu politička odluka, koja šalje užasno lošu poruku Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Ovo je politička odluka, koja šalje užasno lošu poruku Srbima na Kosovu i Metohiji. Francuska se svrstala sada u red onih koji vrše diskriminaciju žrtava, koji selektivno kažnjavaju zločince, gledaju na to koje je nacionalnosti, onda tako i postupaju", rekao je Drecun.

Ocijenio je da to predstavlja "krah bilo kakvih pokušaja i bilo kakve nade da može da dođe do suštinskog pomirenja između Srba i Albanaca".

"Ako se najveći ratni zločinac na Kosmetu - Ramuš Haradinaj nalazi na slobodi i treba da predstavlja neku političku ličnost, ako on treba da izgrađuje institucije na Kosmetu i trabunja o nekakvom multietničkom Kosmetu i suživotu, onda Srbi nemaju nikakvu perspektivu na Kosmetu", rekao je Drecun.

On je ocijenio da je odluka suda u Kolmaru "velika greška ne samo francuskog pravosuđa, nego uopšte francuske politike".

Anđelković: Haradinaja i dalje štite svjetski moćnici

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je francusko sudstvo donijelo odluku da oslobodi nekadašnjeg vođu terorističke OVK-a Ramuša Haradinaja, kada je vidjelo da isti oni koji su ga štitili i dalje vladaju svijetom.
On je rekao da se nakon pobjede Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima očekivala ozbiljna promjena politike SAD, ali da se pokazalo da je sistem ozbiljniji od Trampa i da on ne može mnogo toga da uradi, makar za sada.

Podsjeća da je na predsjedničkim izborima u Francuskoj u prvom krugu pobijedio globalista Emanuel Makron, te da sve to utiče na ljude u sistemu u Francuskoj da se ohrabre da rade kako su ranije radili.

"Oni su svesni da je Haradinaj zločinac i da je ono što je NATO radio i to što čine mondijalističke strukture protiv međunarodnog prava i ljudskosti, ali vide da i dalje ti ljudi koji su na vrhu te piramide opstaju. Onda oni na nižem nivou nastavljaju da rade po starom", rekao je Anđelković.

On je istakao da je francusko sudstvo toliko dugo iščekivalo šta da uradi, da vidi globalne trendove.

"A, kada je vidjelo da isti oni koji su štitili Haradinaja i dalje vladaju svetom i da, bez obzira što im slabi moć, za sada uspijevaju da opstanu, sudstvo je u skladu sa tim postupilo", ocijenio je Anđelković.

Delegacija Skupštine Srbije napustila je zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu u znak protesta zbog odluke francuskog suda da oslobodi Ramuša Haradinaja.

Izvor: SRNA/Tanjug/Novosti