latinica  ћирилица
28/04/2017 |  13:39 | Autor: RTRS

Ne smije se dozvoliti da dođe do nove blokade računa "Alumine"

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas na Јahorini da se ne smije ponovo dozvoliti da dođe do blokade računa "Alumine", s obzirom na izuzetno dobru poziciju te firme na tržištima gdje izvozi svoje proizvode.
Alumina, Zvornik - Foto: SRNA
Alumina, ZvornikFoto: SRNA

"Da bismo izbjegli situaciju koju smo imali prije 15 dana, odnosno blokadu računa `Alumine`, moramo da se suočimo sa realnom činjenicom da je postupak izvršenja obustavljen na period od 60 dana i da samo izvršenik, a to je preduzeće `Pavgord`, može da odluči da taj period bude duži, ukoliko za to budu imali razloga, odnosno interesa", rekao je Đokić novinarima.

Đokić je istakao da se na osnovu onoga što je rekao pravni savjetnik "Pavgorda" na sastanku u Vladi Republike Srpske može zaključiti da oni žele konačno rješenje ovog pitanja, te da se, ukoliko ne dođe do adekvatnog, realnog i pravičnog dogovora, ponovo može obnoviti blokada računa nakon 60 dana.

"Ovih 15 dana blokade nisu narušili kredibilnost `Alumine` niti su uticali na negativna kretanja ne samo unutar same `Alumine`, nego i odnosa dobavljača i ključnih partnera kupaca. Svi su oni, prema mom mišljenju, pokazali razumijevanje", naveo je ministar Đokić.

On je naglasio da se mora težiti ka konačnom zaključivanju stečajnog postupka u "Alumini" i da se to preduzeće stavi u potpuno drugu poziciju u pogledu organizacije rada i odgovornosti odnosa koji su trenutno na snazi.

"Oni su preduzeće u stečaju i u takvom režimu rada odvija se proizvodni proces koji je u velikoj mjeri udaljen od nekog neposrednog uticaja Vlade, kao još uvijek najvećeg povjerioca u `Alumini`, rekao je Đokić.

Osnovni sud u Zvorniku blokirao je račun "Alumine" 12. aprila.

Deblokada računa "Alumine" uslijedila je nakon odluke Okružnog privrednog suda u Bijeljini od ponedjeljka, 24. aprila, kojom je Fabrika glinice "Birač" u stečaju dobila spor protiv litvanske Ukio banke, koja je tu fabriku tužila za potraživanje od 155 miliona KM.

Izvor: SRNA