latinica  ћирилица
28/04/2017 |  14:27 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Pada Hrvatska Vlada, traži se i razrješenje Petrova (VIDEO)

Taman kada se kriza Agrokora u Hrvatskoj bar prividno smirila, na scenu je stupila nova – i to kriza hrvatske vlasti. Sve to zbog Zdravka Marića, ministra finasija i bivšeg zaposlenika koncerna Agrokor, iza kojeg nisu stala tri MOST-ova ministra.
Sjednica Vlade - Foto: HRT
Sjednica VladeFoto: HRT

Ostavku je podnio i MOST-ov potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić, a onda je pokrenuta i inicijativa za smjenu Bože Petrova, predsjednika Hrvatskog sabora i lidera MOST-a.

“Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju tri MOST-ova ministra“, rekao je juče Plenković.

I tako je juče započela još jedna kriza hrvatske Vlade. Ni godinu dana Andrej Plenković nije uspio održati svoj ministarski tim na okupu.

Zbog nepovjerenja u ministra finasija, tri ministra ostala su bez fotelja. Iako su sa sajta hrvatske Vlade već uklonjeni, Orepić se na poslu pojavio sa jasnom porukom.

“Most ne ruši Vladu, već gospodin Plenković ruši ambijent gdje se odgovornost treba lokalizirati na konkretna imena i prezimena, kad je u pitanju stanje u Agrokoru. Ovo veze nema sa zaštitom Marića već se radi o zaštiti drugih aktera“, izjavio je Vlaho Orepić smijenjeni ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

Ubrzo nakon toga pred novinare je izašao i Božo Petrov s porukom da će svi MOST-ovi ministri podnijeti ostavku, a da će se naredne sedmice prvo raspravljati o povjerenju ministru finasija, a potom o njegovoj smjeni.

"Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić i ostali ministri danas će dati ostavke. Mi više nismo dio ove Vlade i ovim potezom pokazujemo da nam nije stalo do fotelja, kao ni prošle godine kad je HDZ rušio svoju vladu. Kad se već predsjednik Vlade ne drži niti Ustava niti parlamentarne demokracije, mi hoćemo. Ovim potezom sprečavamo ustavnu krizu i pokazujemo odgovornost prema građanima“, riječi su Bože Petrova predsjednika Hrvatskog sabora.

Da je novonastala kriza hrvatske Vlade u vezi sa krizom u Agrokoru, još jednom je naglasio jedan o MOST-ovih poslanika. Za sve optužuju ministra finansija, Zdravka Marića, koji se izuzeo iz odlučivanja o Agrokoru jer je prije ministarskog posla radio u ovom koncernu.

“U godinu i po njegovoga mandata porezni nadzor nije ušao u Agrokor, dok istovremeno za 3 kune viška u blagajni se teroriziraju ugostitelji“, rekao je Nikola Grmoja poslanik MOST-a u Hrvatskom saboru

Dok se Vlada i parlamentarna većina urušava, iz opozicije likuju. Šef opozicionog SDP-a kaže da oni neće štiti mutne interese HDZ-a.

“U brakorazvodnoj parnici HDZ i Most će sami sudjelovati. Ono što su zajedno startali, to mora zajedno i završiti. Plenković očito štiti mutne interese i to je očito“, kaže Davor Bernarić predsjednik SDP.

HDZ već je skupio 79 potpisa za smjenu Bože Petrova, o čijoj će se sudbini razspravljati u srijedu, kada je u Saboru i rasprava o povjerenju ministru Mariću.