latinica  ћирилица
28/04/2017 |  15:26 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Mirjanić u posjeti "Mlijekoproduktu" (VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Stevo Mirjanić danas je bio u redovnoj posjeti "Mlijekoproduktu" u Kozarskoj Dubici.
Stevo Mirjanić - Foto: RTRS
Stevo MirjanićFoto: RTRS

Razgovarano je o aktuelnim dešavanjima kompletnog mljekarskog sektora, gdje su predstavnici Mlijekoprodukta istakli da se suočavaju sa dva problema. Prvi je povećan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Evropske unije nakon adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a drugi je nelojalna konkurencija koja plasira proizvode koji nisu u skladu sa standardnim kvalitetom i na taj način imaju niže cijene.

Dubički Mlijekoprodukt povećao je broj zaposlenih ali i očuvao već dobro poznatu politiku – otkupljuju sve količine mlijeka od domaćih farmi, koje zadovoljavaju propisan standard kvaliteta. Danas, ova firma otkupljuje čak 200 hiljada litara mlijeka dnevno.

Međutim pored nelojalne konkurencije, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu ove godine, u Mlikoproduktu kažu da im ne ide na ruku. 

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je definitivno otežao poslovanje jer bukvalno smo otvorili bescarinski uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište BiH, koje definitivno što se tiče proizvodnje mlijeka nije na nivou konkurentnosti proizvodnje EU?", kaže Vlado Sandić marketing menadžer "Mlijekoprodukta".

Resorno ministarstvo učestvuje u poduzimanju ali i pojačavanju mjera, koje se odnose na poboljšanje kvaliteta mlijeka i mliječnih proizvoda, kako za tržište Evropske unije tako i domaće. Neki od ciljevi su – proširenje tržišta ali i prerada viškova mlijeka u mlijeko u prahu. 

"A ono što najviše treba i na čemu najviše treba da se angažujemo, što rade naše kolege u Ministarstvu trgovine, to je da jednostavno animiraju domaće stanovništvo da je domaći proizvod najkvalitetniji", napominje ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

Učesnici sastanka danas su poslali zajedničku poruku potrošačima - kupujmo domaće jer na taj način štitimo i domaću proizvodnju.