latinica  ћирилица
28/04/2017 |  15:44 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Šamac- smanjen odbornički dodatak (VIDEO)

Odbornici Skupštine opštine Šamac su, većinom glasova, donijeli Odluku o smanjenju odborničkog dodatka sa 400 na 300 maraka. Na ovaj način, biće ostvarena ušteda u budžetu opštine od 46 hiljada maraka godišnje.
SO Šamac - Foto: RTRS
SO ŠamacFoto: RTRS

Smanjenje odborničkog dodatka jedna je od mjera štednje lokalne uprave da bi bio obezbijeđen dio sredstava za prevazilaženje krize u ekonomskom poslovanju opštine, uzrokovane dugovanjima iz ranijeg perioda. 

"Ovim potezom su odbornici Skupštine opštine dali svoj doprinos u budućem normalnom funkcionisanju opštinske uprave, radnici opštinske uprave i kabinet načelnika će svoj doprinos dati novom sistematizacijom i pravilnikom o platama tokom ove godine", izjavio je Đorđe Milićević načelnik opštine Šamac.

"Odbornici svojim smanjivanjem odborničkog dodatka treba da pomognu konsolidaciji budžeta koji je u teškoj situaciji sa ogromnim dugovanjima i sa mnogim nenaplaćenim obavezama", napominje Blagoje Simić predsjednik Kluba odbornika SDS.

Klub odbornika SNSD-a glasao je protiv ove odluke. Predrag Marinković smatra da nije riječ o uštedi u budžetu nego preusmjeravanju novca. Predložio je da odbornički dodatak bude 100 maraka.

"Načelnik opštine je dodao nove troškove kad je u pitanju njegov kabinet, zaposlio je novu osobu kao šefa kabineta i samim tim je budžet dobio nove troškove, pa je došlo da će odbornici sami finansirati platu šefa kabineta", kaže Predrag Marinković predsjednik Kluba odbornika SNSD.

Odbornički dodatak je sa dosadašnjih 400 smanjen na 300 maraka, što je u skladu sa odredbom zakona da on iznosi do 50 odsto prosječne neto plate isplaćene u opštinskoj upravi u prošloj godini.