latinica  ћирилица
28/04/2017 |  16:23 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Malešević: Važno povezivanje učenika iz regiona

Republici Srpskoj trebaju skupovi poput banjalučke "Balmun" konferencije u kojoj se učenici iz regiona mogu povezivati i sticati znanja da u budućem životu rade odgovorne poslove i budu lideri u svojim sredinama, rekao je danas u Banjaluci ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.
Dane Malešević sa učensicima "Balum" međunarodne konferencije - Foto: SRNA
Dane Malešević sa učensicima "Balum" međunarodne konferencijeFoto: SRNA

On je, nakon prijema za učesnike međunarodne "Balmun" konferencije, tokom koje će rad UN simulirati ukupno 450 učesnika, rekao da je od učenika čuo same pohvale o organizaciji ovogodišnjeg skupa.

"Nadam se da će ovi učenici ponijeti sa sobom najbolju sliku o Banjaluci i Republici Srpskoj", rekao je Malešević Srni i dodao da će imitiranje rada UN imati uticaja na buduća opredijeljenja ovih učenika.

Profesor banjalučke Gimnazije Žana Stević i direktor Konferencije je istakla da se ove godine održava peta "Balmun" konferencija.

"Učenici na jedan vannastavni način uče sve ono što nije klasično školsko učenje. U njima prepoznajemo buduće lidere, jer su i sada u svojoj generaciji na neki način lideri i to se prepoznaje. Interesuju se i za diplomatiju", rekla Stevićeva.

Učenik banjalučke Gimnazije Aleksandar Stević rekao je da je okupljanje mladih iz Evrope i regiona u okviru "Balmun" konferencije značajno jer se time jača kultura dijaloga i infrastruktura zemlje.

"Ovo je podsticaj mladima da razviju komunikacione vještine i debatovanje, kao i donošenje relevatnih rješenja za goruće probleme današnjice", rekao je Matić.

Ovogodišnja "Balmun" konferencija, koja traje do, nedjelje, 30. aprila, okupiće srednjoškolce od 14 do 19 godina iz 22 škole iz Rumunije, Italije, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i Srpske, te pojedine delegate iz SAD, Australije i Kanade.

Organizator konferencije je Gimnazija Banjaluka.

Izvor: SRNA