latinica  ћирилица
28/04/2017 |  18:54 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Analitičari upozoravaju: Događaji u Makedoniji dio albanske strategije (VIDEO)

Događaji u Makedoniji nisu iznenadili analitičare jer kriza u toj zemlji traje duži period. Sve je išlo u tom pravcu jer Zapad već odavno podržava albanske težnje i ambicije u Makedoniji, kao i sve njihove zahtjeve, kažu analitičari.
Napad na Zaeva - Foto: Screenshot
Napad na ZaevaFoto: Screenshot

Do juče posvađane albanske partije, poslije Tiranske platforme su se objedinile u zahtjevima da Albanci postanu konstitutivni narod u Makedoniji, što bi značilo da - dugoročno gledano – imaju pravo i na samoopredjeljenje, ističe analitičar Dragomir Anđelković. Uslijedila bi, kaže, konfederalizacija Makedonije, a zatim izdvajanje i stvaranje Velike Albanije.

"Deo te njihove strategije je ovo što se sada dešava. Јedina stvar na koju nisu računali – to je otpor makedonskog naroda jer, umesto posvađanih političara, mi sad imamo na sceni građane koji ne žele da im neko sruši državu", smatra analitičar Dragomir Anđelković.

Analitičari ističu veliku ulogu Zapada, koji je, tvrde, odobrio stvaranje sadašnje tzv. većine.

„I praktično je uveo Zapad i zapadna politika, kao na početku raspada Јugoslavije su uveli u stvari u raspad Makedonije jer ovo ne može da se završi mirno“, kaže i Aleksandar Pavić.

Tvrde da velikoalbanski ekstremisti neće odustati od svojih ciljeva ni po cijenu rata, ali Zapad u ovom trenutku to neće dozvoliti, jer žele da Albanci tiho dobiju ono što žele. S druge strane su i interesi Kine i Rusije.

„Ovo je velika geopolitička igra zato što haos u Makedoniji praktično suzbija sve kineske planove i sve ruske planove o gasnom povezivanju i o infrastrukturnom povezivanju“, dodao je Pavić.

Prelivanje krize na region najviše zavisi od zapadnog faktora jer Albanci ništa ne rade sami, kaže Pavić, a Anđelković smatra da region treba da se povezuje s Rusijom.