latinica  ћирилица
03/05/2017 |  10:12 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Karadžić: Amerikanci pogazili dogovor, NATO planirao moju likvidaciju (VIDEO)

Holbruk nije ispunio obećanje, a NATO je planirao moju likvidaciju, izjavio je prvi predsjednik Republike Srpske, Radovan Karadžić.

Holbruk nije ispunio obećanje, a NATO je planirao moju likvidaciju, izjavio je prvi predsjednik Republike Srpske, Radovan Karadžić. U intervju-u za beogradske Večernje novosti govorio je i o detaljima sporazuma sa Ričardom Holbrukom, životu u bjekstvu, ali i o tome zašto njegovo skrivanje od Haga nije njegov lični bijeg, već bijeg za Republiku Srpsku.

Ričard Holbruk pogazio je dogovor, koji je trebalo da ostane tajna, a Radovan Karadžić više od decenije skrivajući se u liku Dragana Dabića, izmicao je potjeri najvećih svjetskih tajnih službi. Dugo se nakon odlaska sa vlasti, navodi, slobodno kretao po Palama i Republici Srpskoj u uvjerenju da će Holbruk održati riječ. .

"Međutim, stizali su glasovi da on ne može da ispuni svoj dio dogovora i da je NATO prije za likvidaciju nego za hapšenje, jer se nije znalo sa čime još mogu da izađem u javnost", rekao je Karadžić.

Nakon što su glasine o likvidaciji postale sve uvjerljivije, Karadžić počinje sa skrivanjem. Tad je i prešao u Srbiju, a nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i u vrijeme kad je usvojen Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, "zahvalio" je ljudima koji su ga obezbjeđivali jer nije htio da ih inkriminiše. Karadžić opisuje dane skrivanja i kaže da mu je najteže bilo skinuti kilažu. Nosio je široku odjeću i govorio ekavicom.

"Potom se desilo da sam, tragajući za zdravim načinom ishrane, nabasao na neka predavanja o tome, pa sam se nekako slučajno uključio u sve to. U isto vrijeme mi je nestalo novca. Tako sam počeo da držim predavanja i konsultacije za neke kompanije i počeo da radim kao konsultant u nekoliko privatnih ordinacija", dodao je Karadžić.

Razlog njegovog srivanja je to što je, kaže, od samog početka znao da je Hag "kao razjareni bik" i da tu nema odbrane.

"To je bio razlog zbog kojeg sam se skrivao, ne toliko što bi taj bik pogodio mene, već što bi bio upotrijebljen da pogodi i sruši Republiku Srpsku, za koju je data i moja, i mnoge druge, skuplje žrtve", izjavio je prvi predsjednik Republike Srpske.

Odmah nakon hapšenja, kaže, shvatio je da Hagu nije toliko važan on, koliko srpska paradigma, koju će vaspitno i kao primjer udariti. Zato je, priča, sastavio strategiju - da mu zadatak ne bude da brani sebe, već, kako kaže, cijelu srpsku stvar.