latinica  ћирилица
04/05/2017 |  21:31 | Autor: RTRS

Vježbe za bolji san

Јednostavnim aktivnostima pobijedite nesanicu. Dugotrajna nesanica nosi veliki rizik za razvoj ozbiljnih poremećaja zdravlja.
Spavanje - Foto: arhiv
SpavanjeFoto: arhiv

Da se uveče ne biste prevrtali po krevetu i gledali u plafon jer ne možete da zaspite, pokušajte kada legnete da uradite nekoliko vježbi koje će da vas opuste i uspavaju.

Prije toga, poželjno je da se istuširate malo toplijom vodom i popijete šolju čaja od nane ili matičnjaka.

Naravno, ukoliko je nesanica hroničan problem potreban je savet lekara koji može da vas uputi na dodatna ispitivanja kod neurologa.

Dugotrajna nesanica nosi veliki rizik za razvoj ozbiljnih poremećaja zdravlja. Prvi u nizu je skok pritiska, koji je rizičan jer je nekotrolisan. Klinička praksa je pokazala da se on dešava upravo noću i da pacijent obično ne osejća simptome zbog posljedica iscrpljenosti. Druga posljedica nesanice je ubrzan srčani rad do koga dolazi usljed povećane koncentracije hormona. Njihove veće količine u krvi javljaju se u vreme kada je organizam noću u stanju budnosti umesto da se odmara. Dugoročan disbalans hormona narušava vrijednosti "centralnog" hormona - insulina što pacijenta može da uvede u dijabetes.

Za dobar san važna je i "rutina spavanja" a to znači da na spavanje uvijek odlazite u isto vrijeme, budite se u isto doba dana i ne drijemate u popodnevnim satima.

Probajte da primijenite nekoliko predloženih vježbi koje pomažu da lagano utonete u san.

Privlačenje koljena na grudi

Lezite na leđa, savijte koljena, udahnite duboko i šakama privucite koljena na grudi. Dok ih privlačite oslobađajte vazduh postepenim izdisajem. Ponovite vežbu nekoliko puta, jer ćete tako ublažiti napetost u leđima.

Stezanje i opuštanje

Dok ležite u krevetu stežite obe pesnice iz sve snage i izdržite tako što duže možete. Zatim, snažno stežite i opuštajte mišiće nogu. Vježbu izvodite pet minuta. Ona pomaže da se umorite i brže zaspite.

Protezanje i zijevanje

Dok ležite na leđima, udahnite i istegnite obje ruke iznad glave. Uz izdisaj, spustite ruke pored tijela pa se masirajte od grudi ka stomaku. Ponovite onoliko puta koliko vam prija, a zatim pokušajte da zijevate kao da ste jako pospani. Organizam se zijevanjem opušta i priprema za san.

Udoban položaj

Lezite na desnu stranu, desnu ruku savijte u laktu, a dlan stavite ispred lica. Lijevu ruku oslonite laktom na kuk, a ruku spustite ispred stomaka. Desna noga je ispružena, a lijevo koljeno savijeno na dušeku, ispred desne butine. Opustite se i ujednačite disanje.

Masaža

Da biste brže i lakše zaspali pomaže i lagana samomasaža. Najprije, u trajanju jednog minuta kružnim pokretima masirajte predio oko spoljnih uglova oka. Pređite na blagu masažu kože oko nozdrva lijevo i desno, prema obrazima. Nastavite masažu cijelom dužinom nosa, a završite laganim kružnim pokretima masirajući resicu desnog uva.

Izvor: Novosti