latinica  ћирилица
07/05/2017 |  09:40 ⇒ 11:16 | Autor: RTRS

Srpski hirurzi operisali ono što nisu smjeli njemački

Prvi put u Srbiji je urađeno izuzetno složeno hirurško odstranjivanje tumora u usnoj duplji. Zahvat izveo tim stručnjaka predvođen profesorom dr Živoradom Nikolićem.
Srpski hirurzi  - uklanjanje tumora veličine pesnice (Foto: Privatna arhiva/novosti.rs) -
Srpski hirurzi - uklanjanje tumora veličine pesnice (Foto: Privatna arhiva/novosti.rs)

Složena i izuzetno obimna operacija uznapredovalog tumora poda usne duplje, jezika, tonzile, gornje vilice i mekog nepca, izvedena je prvi put u Srbiji, u jednoj privatnoj bolnici! Tim stručnjaka, na čelu sa profesorom dr Živoradom Nikolićem, kranomaksilofacijalnim hirurgom, uklonio je 59-godišnjem pacijentu Ć. Z. tumor veličine ljudske pesnice. Postoperativni tok je protekao bez problema i on je desetog dana otpušten iz bolnice.

Prema riječima profesora Nikolića, pacijent je, prije dvije godine, bio podvrgnut zračnoj terapiji, nakon koje se tumor povukao. Međutim, pojavio se ponovo, a da bi opet mogao na zračenje, bilo je neophodno da se hirurški odstrani. Zbog velikog rizika nijedna zdravstvena ustanova kojoj se Ć. Z. obratio, nije željela da preuzme odgovornost za ishod operacije. Pomoć je potražio i u Njemačkoj, ali ni tamo nisu željeli da rizikuju.

- U svojoj 30 godina dugoj ljekarskoj karijeri i poslije više stotina urađenih onkoloških operacija, ovako obiman onkološki zahvat iz oblasti maksilofacijalne hirurgije nisam uradio, niti vidio - kaže prof. Nikolić.

- Operacija, koja je nosila veliki rizik od mogućih infekcija i drugih komplikacija, trajala je devet sati. Uradili smo resekciju tumora veličine 10 puta 12 centimetara, skoro potpunu amputaciju jezika, uklonili limfne čvorove vrata obostrano, a zatim rekonstruisali taj ogromni defekt sa složenim režnjem grudnog mišića. Za ovaj zahvat bili su potrebni izuzetna stručnost, iskustvo i maksimalna preciznost, kako bi se sačuvali krvni sudovi i vitalne strukture glave i vrata.

-Pacijent će, poslije oporavaka, moći normalno da se hrani. Iako je nakon operacije mogao da govori, to je bilo nerazgovjetno, tako da mu predstoji ponovno učenje govora.
Operacija je urađena u posljednjem trenutku, jer je organizam oslabio i bio na pragu kaheksije.

"Bili smo svjesni velikog rizika u koji se upuštamo, ali smo u dogovoru sa pacijentom riješili da pokušamo" ističe profesor Nikolić.

Bez operacije, njemu bi ostalo od tri do šest mjeseci života.

Izvor: Večernje novosti