latinica  ћирилица
08/05/2017 |  19:32 | Autor: RTRS

Na dnevnom redu ponovo set zakona o akcizama

Set zakona o akcizama ponovo će se u četvrtak, 10. maja, naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, uz negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet, ali i pozitivno mišljenje Ustavnopravne komisije ovog doma.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

Poslanici će se na sjednici izjasniti o negativnom mišljenju Komisije za finansije i budžet, koja nije prihvatila principe zakona.

Prema Poslovniku o radu, Predstavnički dom može još jednom da vrati Komisiji na razmatranje ove zakone, ukoliko ne usvoji negativno mišljenje Komisije. Ako Komisija za finansije i budžet i drugi put da negativno mišljenje o zakonima, to će značiti da prestaje njihova dalja parlamentarna procedura.

Ovim zakonskim prijedlozima, koje je već usvojio Dom naroda, predviđeno je povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru.

Na dnevnom redu sjednice je, u prvom čitanju i po skraćenom postupku, i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, koji je Komisija za finansije i budžet podržala u prvoj komisijskoj fazi.

Pred poslanicima će se u prvom čitanju naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi kojim se omogućava Upravnoj inspekciji da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u Registar Ministarstva pravde BiH, što zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini efikasnijim.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, obezbjeđuje se sistemska primjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, te se na tri mjeseca ograničava tehnički mandat i imenovanje vršilaca dužnosti, uz mogućnost produženja za još tri mjeseca samo u naročito opravdanim slučajevima.

U prvom čitanju poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi kojim se predviđaju sankcije za nepostupanje po zahtjevima Parlamentarne skupštine BiH, uključujući i odgovaranje na pitanja poslanika i delegata, uzimajući u obzir da je znatan broj organa uprave BiH za svoj rad direktno odgovoran Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma zatražila je od Kolegijuma Predstavničkog doma BiH produženje roka od 20 dana za dostavljanje izvještaja o Prijedlogu zakona, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut iz SBB-a.

Poslanici će u prvom čitanju razmatrati i Arnautov Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kojima se predviđa da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva nad vozilima pod pratnjom, što prema važećem zakonu nije slučaj.

Pred poslanicima će se naći i materijal Direkcije za evropske integracije BiH - informacija o napretku u procesu ispunjavanja uslova BiH na evropskom putu, Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz izvještaja o BiH za prošlu godinu, četvrti konsolidovani izvještaj o napretku sprovođenja Akcionog plana za realizaciju Reformske agende BiH i Akcioni plan za realizaciju Reformske agende BiH za sve nivoe vlasti.

Na dnevnom redu sjednice su i prvi izvještaj o monitoringu sprovođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015–2019. godina i Akcionog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015–2019 godina.

Pred poslanicima će se naći i finansijski i godišnji izvještaj Centralne banke BiH za prošlu godinu.

Izvor: SRNA