latinica  ћирилица
09/05/2017 |  16:51 | Autor: RTRS

Da li marihuana sprečava demenciju?

Marihuana poboljšava proces učenja i pamćenje, otkriveno je u studiji u okviru koje su vršena testiranja na starijim miševima. Slično testiranje biće obavljeno i na ljudima do kraja ove godine.
Konzumiranje marihuane - Foto: ilustracija
Konzumiranje marihuaneFoto: ilustracija

Istraživači su dali nisku dozu tetrahidrokanabinola (THC) miševima različite starosti u okviru ispitivanja čiji je cilj bio utvrđivanje uticaja starenja na mozak. Naučnici su testirali pamćenje glodara i otkrili da su stariji miševi koji su primili THC imali podjednako dobro pamćenje kao mladi miševi.

"THC je vratio kognitivne sposobnosti starijih miševa na nivo koji su imali u mladosti. Takođe, sastojci marihuane mogu da se oporave dijelovi mozga zaduženi za raspoloženje, pamćenje, osjećaj bola i slično", rekao je Andras Bilkei-Gorc koji je vodio studiju.

Međutim, kada su naučnici dali THC mladim miševima, oni su lošije obavljali zadatke od onih koji nisu dobili taj sastojak.

"Dejstvo je potpuno suprotno kod mladih miševa", ustaniovio je Bilkei-Borc.

Takođe, istraživači ističu da dobijeni rezultati ne znače da starije osobe treba da uzimaju marihuanu, jer se THC mora administrirati isključivo pod nadzorom ljekara.

Izvor: Agencije