latinica  ћирилица
15/05/2017 |  07:44 ⇒ 16/05/2017 | 07:33 | Autor: RTRS

Bijeljina: Sjećanje na stradale pripadnike ЈNA u "Tuzlanskoj koloni" (FOTO/VIDEO)

Na groblju Pučile u Bijeljini danas je odata počast pripadnicima ЈNA stradalim prije 25 godina u "Tuzlanskoj koloni".
Tuzlanska kolona - pomen u Bijeljini (arhiv) - Foto: RTRS
Tuzlanska kolona - pomen u Bijeljini (arhiv)Foto: RTRS

U napadu muslimanskih paravojnih formacija u maju 1992.godine u Tuzli je ubijeno 59 vojnika, a ranjena 44.

Zbog bezbjednosnih razloga, ove godine obilježavanje godišnjice od zločina nad pripadnicima ЈNA nije održano u Tuzli. Parastosu ispred Spomen kosturnice na bijeljinskom groblju prisustovale su porodice ubijenih vojnika, preživjeli učesnici Tuzlanske kolone, predstavnici BORS-a, Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Srpske i grada Bijeljina.

Gospa Petrović već 25 godina pali svijeću za ubijenog sina Boru, koji je u maju 1992. imao 21 godinu. Njena bol za stradalim sinom ne prestaje.

Pripadnike ЈNA u Tuzli 15. maja 1992. godine iz zasjede su napale muslimanske snage i ubile 59, a ranile 44 vojnika. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Slavko Novaković, učesnik Tuzlanske kolone, kaže da istina treba da bude objelodanjena "ne toliko zbog postradalih,  istina treba radi generacija koje dolaze, istina treba radi istine". Kaže i da u Tužilaštvu BiH ima kaseta na kojoj je zabilježena istina o ovom događaju.

Svi dokazi ukazuju da su isti nalogodavci i izvršioci napada bili u Dobrovoljačkoj u Sarajevu i u Tuzli.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić ističe da je na preživjelima, kao i na organizacijama proisteklim iz Otadžbinskog rata, kao i na kompletnoj Republici Srpskoj "da neprekidno ponavljamo, tražimo i insistiramo da se ovaj zločin, i ne samo ovaj, nego svi na području BiH procesuiraju".

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović kaže smatra da su vojnike u Tuzlanskoj koloni ubili potomci onih koji su do 1941. do 1945. godine bili u Handžar diviziji i činili zlo srpskom narodu zajedno sa ustašama NDH.

Ni poslije 25 godina nije omogućeno srpskoj strani da na mjestu stradanja vojnika ЈNA u Tuzli postavi spomen-ploču žrtvama.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da porodice ubijenih vojnika većinom žive u Bijeljini i da se mora učiniti sve da se to stradanje ne zaboravi.

Za napad na Tuzlansku kolonu suđeno je jedino Iliji Јurišiću, starješini sektora javne bezbjednosti Tuzla. Osuđen je na 12 godina zatvora, a potom pred Apelacionim sudom u Beogradu oslobođen optužbe. Tužilaštvo BiH prekinulo je istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih.

Sjećanje na stradale pripadnike ЈNA U Tuzlanskoj koloni

Savanović je rekao novinarima da je obilježavanje stradanja vojnika ЈNA održano u Bijeljini jer u Tuzli pokazuju najniži oblik dostojanstva kada je u pitanju odavanje počasti žrtvama i istakao da srpska strana nije mogla ići ispod praga dostojanstva, poštovanja srpskih pravoslavnih običaja i postavljanja spomen- obilježja palim vojnicima.

"Pokazali smo i dokazali, da civilizovana svjetska javnost i sama javnost u Tuzli vidi, da praktično nisu htjeli da nam dozvole postavljenje spomen obilježja, a ni bezbjednosna situacija nije bila dobra", rekao je Savanović.

On je najavio da će, kada se obezbijedi postavljanje spomen-obilježja sa imenima stradalih i kada sveštenici budu mogli da obave pravoslavni čin, odavanje počasti stradalim ponovo biti organizovano na mjestu zlločina u Tuzli.

"Suština je u tome da oni hoće po svaku cijenu da prikažu da tu nije bilo žrtava i da je to, kako kažu, prenaduvan i izmišljen zločin", ocijenio je Savanović i podsjetio na odbijanje više zahtjeva da se na mjestu stradanja postavi spomen-obilježje.

U obraćanju ispred Spomen-kosturnice u Bijeljini, ministar je ubice nevinih u Tuzlanskoj koloni nazvao zvijerima i učesnicima paklene zavjere, a slobodarski srpski narod pozvao da uči iz istorije i čuva jedinstvo i Republiku Srpsku kao zjenicu oka.

"Ideal slobode nema cijenu i mi nemamo vremena za nejedinstvo jer istina je razotkrivena devedesetih godina prošlog vijeka", rekao je Savanović i istakao da su se tada probudili i počeli da ubijaju oni koji su za ranije zločine nad Srbima bili amnestirani u zajedničkoj državi.

Ministar je rekao da živi u uvjerenju i nadi da će civilizovani i patriotski narodi kao snaga u civilizovanom svijetu spoznati istinu i da će pravda pobijediti.

Pomen stradalim pripadnicima ЈNA

Savčić: Mučki pucanj u leđa zajedničkom životu

Pucanj na "Tuzlansku kolonu" 15. maja 1992. godine je mučki pucanj u leđa dotadašnjem zajedničkom životu u BiH i poruka Srbima da je Tuzla za njih zabranjen grad, izjavio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić.

Obraćajući se porodicama mučki ubijenih saboraca, Savčić je poručio da Srbi nikada više ne smiju okrenuti leđa neprijatelju, bez obzira na postignute dogovore i da moraju poštovati Njegoševe riječi o tvrdoći vjere.

"U Sarajevu smo to zaboravili, pa stradali, u Tuzli zaboravli i stradali", rekao je Savčić u Bijeljini gdje je danas odata počast pripadnicima ЈNA stradalim prije 25 godina u "Tuzlanskoj koloni" kada je u muslimanskom napadu ubijeno 59 i ranjena 44 vojnika.

Savčić je optužio vlasti Tuzle da 25 godina žive u laži i falsifikatu, što im omogućava i pravosuđe u BiH, uz ocjenu da je to bruka, bijeda i jad.

"Dojučerašnje komšije, kumovi i prijatelji tvrde da su branilu Tuzlu. Od koga? Od vojske u odstupnom maršu, bez metka u cijevi, bez artiljerijske i avio podrške", istakao je srpski general i zapitao Tuzlake gdje bi oni sada živjeli i da li bi Tuzla ostala netaknuta, kao što jeste, da je zaista bila napadnuta.

Savčić je poručio da je misija svih u Republici Srpskoj da neprekidno ponavljaju istinu i rade na tome da se zločin u Tuzlanskoj koloni procesuira, jer je samo to put pomirenja naroda u BiH.

On je zahvalio Srbima sa područja Tuzle koji su nakon stradanja i progona stali u čvrstom stroju Vojske Republike Srpske i značajno doprinijeli stvaranju Republike.

Preživjeli učesnik Tuzlanske kolone Slavko Novaković nazvao je žalosnim što pravosuđe BiH i Srbije za 25 godina nije uspjelo da kazni zločince koji su ubili nevine, iako postoji snimak masakra.

"U Srbima nametnutom ratu Tuzlanska kolona je stradaličko mjesto više stotina ljudi, jer nisu ubijeni samo vojnici, nego i Srbi koji su se s nama povlačili, a boravili su u tuzlanskoj kasarni nakon progonstva iz susjednih jugoslovenskih republika", rekao je Novaković.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je ispred Spomen-kosturnice na gradskom groblju Pučile da je zločin u Tuzlanskoj koloni bio samo uvod u veliko stradanje i da ovo ubijanje nedužnih treba da bude opomena za vječnost.

Nakon služenja parastosa, vijence na spomen-obilježje položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacija Narodne skupštine u kojoj su bili poslanici Neda Petrić, Siniša Maksimović i Zlatko Maksimović, te u ime Vlade Srpske ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Vijence su položile i delegacije srpskog člana Predsjedništva BiH, porodice ubijenih u Tuzlanskoj koloni, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, kao i predstavnici porodica nestalih, zarobljenih, ratnih vojnih invalida i civilnih žrtava rata.

Polaganjem vijenaca počast žrtvama odale su delegacije Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i predstavnici gradskih i opštinskih boračkih organizacija u regiji.

Pripadnike ЈNA u Tuzli su 15. maja 1992. godine iz zasjede napale muslimanske snage, koje su ubile 59, a ranile 44 vojnika.

Obilježavanje ovog datuma održava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.