latinica  ћирилица
16/05/2017 |  17:13 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

Agrokor će bankrotirati 1. juna?!

Hrvatski ekonomski analitičar Ratko Bošković kaže da firme poput Zvečeva, Borova, Petrokemije, Algoritma i Agrokora tonu u dugovima, jer se nisu uspjele modernizovati, i dodaje, da su ipak ekonomski pokazatelji za Hrvatsku pozitivni.
Agrokor - Foto: RTRS
AgrokorFoto: RTRS

Prema njegovom mišljenju, u Hrvatskoj su brojna preduzeća koja će se naći u problemima zbog stanja u Agrokoru, između ostalih, i poznati konditorski proizvođač Zvečevo.

On navodi da vanredna uprava Agrokora kaže da može da podmiri tekuće troškove, dobavljače i radnike, međutim nema kapaciteta da plaća dugove nastale prije njenog dolaska. Kaže da je veoma malo podmireno starih dugova, od osam do 10 odsto.

U problemima su i preduzeća čiji je Konzum bio kupac, jer nemaju velike rezerve s kojima bi mogle preživjeti. Smatra da ta preduzeća nemaju rješenja za rješavanje duga, što bi moglo izazvati do finansijsku paniku koja se preliva u realnu ekonomiju i potrošnju. "Kad krene lavina i propadanje, teško je to zaustaviti", zaključio je Bošković.

Bankrot Agrokora 1. juna

- Prvog juna će se shvatiti da je Agrokor zaista pao u bankrot. Tada ističe krajnji rok kad je trebalo da plati kamatu jedne svoje velike obveznice od 300 miliona evra - rekao je Bošković i dodao da su posljedice neplaćanja tih kamata tužbe.

- Vlasnici tih obveznica pokrenuće tužbe na sudu u Njujorku, jer su one izdane prema zakonu američke savezne države Njujork i oni će te tužbe dobiti. Provpđenje tih presuda u Hrvatskoj je krajnje neizvjesno - rekao je Bošković i dodao da je  izvjesno da će se te tužbe "preliti u politički pritisak Amerike ili Rusije da se tim povjeriocima ispune njihova prava".

Postaviće se pitanje plaćanja dugova Agrokora prema dobavljačima u Hrvatskoj i neplaćanja stranim povjeriocima, smatra Bošković i kaže: "U ovom trenutku neko bi već sada morao imati jasan plan oko pregovaranja s inostranim povjeriocima. Tražiće se jak pregovarač sa hrvatske strane".

Bankrot Agrokora je, prema Boškovićevom mišljenju, neizbježan.

Izvor: Indeks