latinica  ћирилица
17/05/2017 |  15:25 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Zapažen uspjeh domaćih proizvođača na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu (VIDEO)

Proizvođači iz Srpske i BiH ostvarili su zapažen uspjeh na 84. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, najvećoj sajamskoj izložbi u Јugoistočnoj Evropi na kojoj učestvuje 1.500 izlagača iz 60 zemalja svijeta.
Sajam poljoprivrede Novi Sad - Foto: RTRS
Sajam poljoprivrede Novi SadFoto: RTRS

Naši proizvođači su pokazali da kvalitetom proizvoda ne zaostaju za poznatim svjetskim brendovima, što su potvrdile i nagrade na ovogodišnjem sajmu, ali i veliko interesovanje posjetilaca.

Na Sajmu se predstavilo 28 proizvođača iz Republike Srpske i BiH. Veliko interesovanje posjetilaca i kompanija za naše proizvode pruža mogućnosti za nova tržišta. Posebno su velika očekivanja nagrađenih,poput Vinarije Јungić dobitnika šampionskog pehara za kvalitet vina.

 - Voljeli bi da se proširimo i ovdje na tržište zato smo i poslali vina na takmičenje i  zato smo došli da se predstavimo novosadskoj public, da vide da i mi proizvodimo dobra vina - rekao je rukovodilac prodaje u Vinariji Јungić, Miloš Babić.

I ulje Bimal-a iz Brčkog nagrađeno je zlatnim peharom za kvalitet, a veliko interesovanje posjetilaca privukla su eterična ulja trebinjskog Elmara koja su odavno na svjetskom tržištu.

- Sve izvozimo na inostrano tržište, preko 98 % proizvodnje u preko 26 zemalja svijeta od Amerike, Kine, Australije svuda po svijetu - istakla je Tamara Marić iz Elmara Trebinje.

- Imamo veliki broj preduzeća koja se ističu i kvalitetom i mogu da zauzmu sigurnije mjesto na tržištu Srbije, nego što ga trenutno imaju - kaže portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Prvi put BiH je partner sajma koji je i ove godine okupio sve značajne aktere agrobiznisa. Najznačajniji dio izložbenog prostora zauzima poljoprivredna mehanizacija najpoznatijih svjetskih brendova, najsavremenija dostignuća iz oblasti agromehanike, bogata izložba stoke , a posebna atrakcija je bik od 2 T i traktor ,,arbos 5000'' koji je prvi put predstavljen na sajmu.