latinica  ћирилица
18/05/2017 |  10:49 | Autor: RTRS

Holandski kralj inkognito pilotira dva puta mjesečno

Punu 21 godinu holandski kralj Vilijem Aleksander krišom je letio dva puta mjesečno kao kopilot na putničkim avionima.

Vilijem Aleksander sjeo je na prijesto 2013. godine, ali to nije značilo da se odrekao svoje uloge u pilotskoj kabini.

„Letenje i pilotiranje jednostavno doživljavam fantastično“, rekao je za list De telegraf.

Kako je istakao, namjerava da nastavi sa letenjem, ali će narednih mjeseci vježbati kako da pilotira „boing 737“. Dosad je holandski kralj sjedio za palicom aviona „foker 70“.

Iako je bilo poznato da se ponekada pojavljivao kao gostujući pilot kako bi održavao svoju pilotsku dozvolu, ono što niko nije znao jeste je kralj dva puta mjesečno inkognito pilotirao putničkim avionima, najčešće sa kapetanom kompanije „KLM" Marten Putmanom.

Holandska vlada otkrila je prošlog meseca da je Vilijem Aleksander letio na „fokeru 70“, kako za vladu tako i za kompaniju „KLM". Taj avion biće zamijenjen „boingom 737“.

U intervjuu je naveo da bi, da se kojim slučajem nije rodio u kraljevskoj porodici, njegov san bio da pilotira velikim putničkim avionima, poput „boinga 747“.

Kralj je rekao da nikada nije koristio svoje ime kada se obraćao putnicima, kao i da su ga rijetko prepoznavali u uniformi sa kapom kompanije „KLM“ na glavi.

„Prednost je što putnicima uvek mogu da poželim dobrodošlicu u ime kapetana i posade. Na taj način ne moram da dajem svoje ime“, istakao je holandski kralj.

Kaže da ne namjerava da prestane sa pilotiranjem i da želi da leti na dugačkim letovima.

Izvor: RTS