latinica  ћирилица
18/05/2017 |  13:56 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

Nepovoljni vremenski uslovi odrazili se i na drvopreradu

Proizvodnja šumskih sortimenata u Republici Srpskoj u prvom kvartalu ove godine povećana je za 0,4 odsto, dok je prodaja pala za 7,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je danas Srni sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade pri Privrednoj komori Srpske Lazo Šinik.
Drvoprerađivači - Foto: RTRS
DrvoprerađivačiFoto: RTRS

On je rekao da su tokom januara, ali i početkom februara bili nepovoljni vremenski uslovi za obavljanje aktivnosti u šumarstvu, što se odrazilo i na preradu drveta, proizvodnju namještaja i drugih predmeta od drveta.

"Zbog toga je u tim segmentima proizvodnja u prvom kvartalu dostigla oko 90 odsto nivoa proizvodnje ostvarene u istom periodu prošle godine, odnosno bila je manja za devet do 10 odsto", naveo je Šinik.

Prema njegovim riječima, mart je bio povoljan za djelatnosti u šumarstvu, pa je u ovom mjesecu, u odnosu na isti prošlogodišnji period, proizvodnja povećana za 29,2 odsto.

"To će imati pozitivne refleksije na proizvodnju koja se bazira na šumarstvu tek u narednom periodu", istakao je Šinik.

On je dodao da je u sektoru prerade drveta u prvom kvartalu ove godine povećan broj radnika za 4,5 odsto, dok je zaposlenost povećana za više od šest odsto u proizvodnji namještaja.

"Sve to ukazuje na potrebu zapošljavanja većeg broja radnika, prije svega što je riječ o obezbijeđenoj potražnji proizvoda iz ove dvije oblasti na domaćem i inostranom tržištu", dodao je Šinik.

Izvor: SRNA